"Газ України" бере боржників на себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газ України" бере боржників на себе

Енергетика
167
НАК "Нафтогаз України" пропонує вирішити питання неплатежів підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ) за допомогою переходу на давальницьку схему роботи. У п'ятницю компанія "Газ України" - дочірня компанія "Нафтогазу" - запропонувала самостійно продавати газ і теплоенергію споживачам, оплачуючи ТКЕ послуги з виробництва. Якщо теплоенергетики на це погодяться, постачальник газу може відмовитися від анонсованих раніше відключень неплатників.
На давальницьку схему роботи "Газ України" запропонував перейти ТКЕ, які має найбільші борги, з 15 жовтня. У гдержмонополії мають намір зайнятися самостійним продажем тепло енергії і газу споживачам Дніпропетровської, Харківської та Херсонської областей. При цьому ТКЕ будуть одержувати лише оплату за виробництво теплоенергії. "Ми планували припинити поставки газу в ці області вже на цьому тижні. Але замість цього було прийнято рішення взяти ситуацію у свої руки і самим почати контролювати збір коштів", - пояснило високопоставлене джерело Ъ у Мінпаливенерго. За його словами, у міністерстві розраховують за рахунок переходу на давальницьку схему збільшити рівень розрахунків до 90%.
За даними "Газа України", на 11 жовтня борг підприємств ТКЕ Дніпропетровської, Харківської та Херсонської областей склав 218,5 млн грн (рівень розрахунку - 56%), 121,5 млн грн (75%) і 26 млн грн (48%) відповідно.
Раніше "Газ України" заявив, що його борг перед "Нафтогазом" за поставки газу, який був проданий теплокоммуненерго і не оплачений, перевищує $348 млн. А заборгованість всіх категорій споживачів, включаючи промисловість, за даними Мінпаливенерго, досягає $400 млн. Цей борг є частиною заборгованості "УкрГазЕнерго" перед RosUkrEnergo і "Газпромом" у розмірі $929 млн. Наявність цього боргу стала однієї із причин, які понесли за собою погрози "Газпрому" припинити поставки газу на Україну.
В ТКЕ ініціативу "Газа України" не коментували. "Це досить несподівана пропозиція, і поки ми не готові його коментувати", - повідомили в прес-службі "Дніпротеплокомуненерго". В "Херсонтеплокомуненерго" заявили, що відповідь на пропозицію "Газу України" буде дано до кінця тижня.
Член комітету з ПЕК Верховної ради V скликання Михайло Волинець впевнений, що теплокомуненерго не погодяться на умови "Газа України", оскільки вони "ламають схеми", розроблені керівництвом ТКЕ і близьким до них підприємцям. "Насправді рентабельність роботи ТКЕ - 10-12%, а рівень оплати вище 90%. Однак у багатьох містах, наприклад у Харкові, створюються паралельні розрахункові центри, на яких осідає частина грошей споживачів", - запевняє він. "Крім того, платежі часто надходять на рахунки комерційних банків, близьких до керівництва ТКЕ. Навряд чи ТКЕ добровільно відмовляться від цих схем", - погоджується його колега Віктор Тополов.
Експерти прогнозують, що у відповідь на відмову ТКЕ перейти на давальницьку схему "Газ України" піде на відключення областей від поставок газу. "У противному випадку відключення очікують всю Україну - 'Газпром' вже заявив, що має намір припинити поставки газу в країну у випадку наявності боргів за поставлений природний газ",- нагадує член комітету з ПЕК Верховної ради V скликання Володимир Бронніков.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас