Фінансовий ринок України спокійно сприймає попередні підсумки виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансовий ринок України спокійно сприймає попередні підсумки виборів

Фондовий ринок
1017
Фінансовий ринок України спокійно сприймає попередні підсумки дострокових виборів у парламент країни - істотного впливу на ринок підсумків формування вищого законодавчого органа найближчим часом не очікується, хоча в перспективі можливо певне зміцнення курсу гривні, вважають українські банкіри та експерти, опитані агентством "Інтерфакс-Україна" у понеділок.
"Якого б місця номінально не зайняли партії на виборах і яку б кількість "багнетів" блоки та партії не одержали б у Раді, віднедавна почала простежуватися певна незалежність економічних процесів і курсової динаміки від електоральних баталій. Постійно реагувати на вибори занадто дорого. Саме минулі вибори і стали першим підтвердженням стабільності загального економічного росту та національної валюти", - сказав директор департаменту операцій на фінансових ринках банку "Фінанси і Кредит" (Київ) Андрій Войтенко.
Як повідомлялося, уточнені дані всіх екзит-полів вказують на можливість БЮТ і блоку "Наша Україна - Народна самооборона" сформувати більшість у парламенті із запасом 1-10 голосів. Зокрема, дані Національного екзіт-полу свідчать, що Партія регіонів одержує в парламенті 178 мандатів, БЮТ - 159, НУ-НС - 68, Компартія - 26 і Блок Литвина - 19.
За оцінками начальника управління інвестиційнно-банковських послуг Укрсоцбанка (Київ) Еріка Наймана, попередні підсумки виборів дозволяють очікувати прискорення лібералізації валютного ринку. "Це збільшує шанси на прискорення лібералізації валютного ринку і, як наслідок, зміцнення гривні. Незважаючи на очікування погіршення зовнішньоторговельного сальдо України, у тому числі через більш значне підняття ціни на газ Росією для України (не $140 а $180, наприклад, як реакція на такі підсумки виборів), приплив валюти перекриє цей дефіцит. Платіжний баланс України буде як і раніше добрим. Плюс можливі збільшення припливу прямих іноземних інвестицій, у тому числі через розблокування великої приватизації", - пояснив Найман.
"Результати виборів не зроблять істотного впливу на економіку і курс цього року. Відсутність необхідності використати крісло глави Нацбанку України як козир у переговорах приведе до того, що кредитно-грошова і валютна політика Нацбанку залишиться незмінної. Курс гривня-доллар буде на рівні 5,05 до кінця 2007 року, готівковий курс буде коливатися навколо цього значення. Швидше за все, політика фактично твердої прив'язки до долара збережеться і в 2008 році", - вважає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
При цьому він підкреслив, що валютні потоки, пов'язані з Україною, у більшій мері залежать від зміни цін на світових ринках металів та енергоносіїв. "До кінця 2007 року на потоки будуть впливати світові ціни на чорні метали і добрива, оплата угод, укладених у другому-третьому кварталах (у першу чергу покупки банків іноземцями) і, можливо, кошти від приватизації. Зниження ставок ФРС може стимулювати приватні розміщення євробондів. На потоки в 2008 році найбільший вплив зроблять світові ціни на метал і ціна газу для України", - відзначив Жолудь.
Експерти також очікують, що підсумки виборів не викличуть погіршення відносини іноземних інвесторів до країни.
"До формування коаліції - у інвесторів вичікувальна позиція, після - продовження тих проектів, які початі/заплановані. Іноземці вже на рівні планів закладають політичні ризики", - відзначив Жолудь. При цьому, за його оцінкою, не варто очікувати істотних змін регуляторного середовища у фінансовому секторі в 2007 році.
На думку Наймана, реакція іноземних інвесторів на підсумки виборів буде позитивною. "Банківський сектор навряд чи зіштовхнеться зі значними змінами профільного законодавства. Валютний же ринок чекає прогрес на шляху лібералізації", - відзначив начальник управління Укрсоцбанку.
"Іноземні інвестори оцінють не конкретні підсумки виборів, а сам виборчий процес, наскільки вибори були вільними і демократичними. Різкої реакції можна було б очікувати хіба що за умови перемоги компартії", - вважає Войтенко.
При цьому, за його оцінками, подальші кроки в напрямку лібералізації валютного режиму можна чекати не раніше другої половини наступного року. "Можемо припустити, що це може торкнутися операції із цінними паперами, інвестиції, відхід від твердої прив'язки курсу національної валюти до долара США (перехід до бівалютного кошика, наприклад). Окремо можемо відзначити потенціал зміцнення гривні до долара на 4-5%, приблизно до рівня 4,80 грн/$1", - відзначив Войтенко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас