Міністр МВС України Цушко подав у відставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр МВС України Цушко подав у відставку

Казна та Політика
387
Міністр внутрішніх справ, кандидат у народні депутати від СПУ Василь Цушко подав у відставку. Про це говориться в його заяві, оприлюдненій прес-службою МВС. "Сьогодні я прийняв рішення про відставку. У п'ятницю стан мого здоров'я різко погіршилося. Я розумію, що час, необхідний для лікування та реабілітації, вплине на ситуацію в Міністерстві внутрішніх справ", - відзначається в заяві.
"Я не тримаюся за крісло. Я розумію, що ні вибори, ні політичні партії, ні політичні лідери не можуть бути вищими майбутньої держави і народу. Увесь час на посту міністра внутрішніх справ я працював на Україну і Закон. Я не виконував ніяких політичних або олігархічних замовлень, не проводив політичних чищень, не ламав нікого через коліно. Для мене завжди пріоритетом були, є й будуть Законність, Конституція та Порядок. Я залишаю міліцію тому, що вже знає, що можна працювати, не приймаючи участі в рейдерстві, не закриваючи в СІЗО опозиційних політиків, міліцію, яка знає, що міністр не повинен ховатися за спини підлеглих.
Я подаю у відставку з посади міністра внутрішніх справ. Я роблю цей крок у момент, коли він вже не буде сприйматися як передвиборна агітація, або як реакція на результат виборів. Бажаю всім політикам пам'ятати, що вони працюють заради України, а не заради задоволення власного егоїзму і посад", - також заявив Цушко.
"Я буду працювати в політиці. Буду працювати, тому що бачу різницю між обіцянками політичних лідерів та їх вчинків. Буду працювати, тому що обіцяв дуже багатьом громадянам України змінювати ситуацію на краще. Буду працювати, тому що завжди дотримувався, і буду дотримуватися свого слова", - говориться в заяві Цушко.
Нагадаємо, що 26 вересня ц.р. перед прес-конференцією Цушко був розповсюджений прес-реліз, у якому відзначалося, що в крові міністра внутрішніх справ був виявлений теофіллін і дігоксин у летальних дозах, які привели до інфаркту міокарда. Відповідно до інформації прес-релізу, такі дані були підтверджені в результаті незалежних експертиз, проведених у двох німецьких лабораторіях.
Під час прес-конференції Цушко повідомив, що остаточно обидві експертизи були завершені 21 вересня, а результати міністр одержав 24 вересня. Відповідно до результатів експертизи, зміст теофілліну в крові коливалося в межах 493,8 мкг/мл - 631,9 мкг/мл притому, що ця речовина стає токсичною при перевищенні дози 20 мкг/мл. За словами Цушко, у телефонній розмові німецькі фахівці пояснили, що випадок із Цушко, коли людина виживає при такій токсичній дозі, четвертий у Європі. Міністр відзначив, що на аналізи в Німеччину була направлена кров, взята 27 травня, а направлена в Німеччину ним особисто вже після повернення до України. Відповідно до наданих документів, період напіврозпаду теофілліну в сироватці крові для дорослих становить 50-120 годин.
На питання журналістів, що могло стати причиною отруєння Цушко, він відзначив, що це могло бути або спробою спровокувати початок перевороту, або результатом його антикорупційної діяльності у МВС. У той же час міністр відзначив, що через кілька днів після отруєння до нього в лікарню приходив в.о. голови СБУ Володимир Наливайченко подивитися, „скончался я или не скончался". "На питання, хто замовник: сьогодні СБУ - структура, керована Секретаріатом президента, і я думаю, що Наливаченко направив до мене Секретаріат президента, але я ще раз повторюю - у мене до Наливайченко ніяких претензій і підозр немає", - сказав Цушко. На питання журналістів, хто і коли міг його отруїти, міністр відповів, що свої підозри озвучить слідчому з цієї справи і генеральному прокуру, хоча має певні підозри, що отруєння відбулося 25-26 травня. За словами Цушко, звернення до Генпрокуратури він направить "днями".
Цушко окремо відзначив, що речовина теофіллін утримується в групі медикаментів, які застосовуються для лікування астми і хронічних захворювань легенів. Однак він відзначив, що ніколи не вживав подібних речовин і не хворіє на подібні захворювання.
Теофіллін - лікарський засіб, застосовуваний при бронхіальній астмі, астматичному статусі, обструктивному бронхіті, емфіземі легенів, а також апное в немовлят (допоміжні засоби).
Протипоказання до застосування - гіперчутливість, у т.ч. і до ін. похідних ксантина (кофеїн, пентоксіфіллін, теобромін), геморрагичний інсульт, крововилив у сітківку ока, гострий інфаркт міокарда, виражений атеросклероз коронарних артерій, кровотеча в недавньому анамнезі, вагітність, годівля грудьми.
Побічна дія: Занепокоєння, порушення свідомості, судороги, розладу зору, скотома, приступи стенокардії, аритмії, тахікардія, гіпотонія, ларингіт, першіння в горлі, гриппоподобний синдром, закладення носа, ксеростомія, анорексія, нудота, блювота, печія, загострення холециститу, холестатический гепатит, підвищення концентрації печінкових ферментів, атонія кишечнику, лейкопенія,
Симптоми передозування: ажитація, сплутаність свідомості, судороги, тахікардія, аритмія, гіпотонія, нудота, діарея, блювота з домішкою крові, гіперглікемія, гіпокаліємія, метаболічний ацидоз.
Дігоксин - лікарський засіб, застосовуваний при застійній недостатності кровообігу (без гемодинамічно значимій обструкції вихідного тракту серця), миготливої тахіаритмії, суправентрикулярнії пароксизмальнії тахікардії, тріпотінні передсердь.
Протипоказання до застосування: Глікозидна інтоксикація.
Побічна дія: Нудота, блювота, анорексія, брадикардія, кишечнимкова екстрасістолія, AV блокада, головний біль, запаморочення. Можливе порушення колірного зору, зниження гостроти зору, скотоми, макро- і мікроопсія, при тривалому застосуванні - гінекомастія.
Симптоми передозування: AV блокада, блювота, нудота, аритмія.
Як повідомлялося, 26 травня Цушко був госпіталізований з діагнозом “інфаркт міокарда". 31 травня ДСО МВС повідомив, що у зв'язку з погіршенням стану здоров'я Цушко реанімаційним літаком транспортували в одну з німецьких клінік після узгодження з родиною. Таке рішення родина міністра прийняла після консультацій з лікарями.
30 травня адвокат Тетяна Монтян заявила, що хвороба в міністра МВС наступила внаслідок отруєння. За її словами, "він (Цушко) знає, хто його отруїв і чому, і я озвучу цю версію, якщо він не виживе".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас