Генпрокуратура вилучила документи у восьми українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генпрокуратура вилучила документи у восьми українських банків

Кримінал
2041
Як стало відомо Ъ, на початку тижня Генпрокуратура вилучила документи у восьми українських банків, за допомогою яких кілька фіктивних компаній-нерезидентів вийняли 2,5 млрд грн. Проте компанії поки продовжують роботу.
Вчора джерело в правоохоронних органах повідомило, що ГПУ вилучила у восьми банків платіжні документи, які стосуються проводок з рахунків декількох компаній-нерезидентів, яких прокуратура підозрює в незаконному відмиванні грошей. Загальний обсяг вилучених коштів перевищив 2,5 млрд грн.
За даними правоохоронних органів, кошти проходили через "Національний стандарт" (270 млн грн), Приватбанк (близько 200 млн грн), Фінансовий Союз Банк (100 млн грн), "Синтез" (51 млн грн), Актив-банк, "Володимирський", Західінкомбанк і Соцкомбанк.
В перерахованих кредитних установах офіційно заперечують вилучення документів. Однак у приватних бесідах банкіри визнають це. "Хочете, щоб я це сказав, і вони завтра знову були тут?" - заявив один з банкірів. Факт порушення кримінальної справи і проведення операції підтвердив і заступник генпрокурора Ринат Кузьмін. Повідомити додаткову інформацію він відмовився, посилаючись на таємницю слідства.
Джерело, що організувало декілька конвертаційних центрів, заявило: "ваші дані дійсні на 90%". "Генпрокуратура дійсно виписала постанову про виємку і провела її. Вони вилучили інформацію про декілька компаній, що здійснюють покупку цінних паперів, які відчужували у держави право не платити в Пенсійний фонд", - сказав джерело. Метою даної операції було одержання всіх документів, тому що компанії дотепер працюють. За його словами, на ринку існує маса подібних схем виймання, а ці компанії привернули увагу ГПУ занадто великими сумами обертів.
На думку експерта, наступне закриття компаній не зробить впливу на оборот тіньового ринку. "До банок не буде пред'явлено ніяких обвинувачень, - говорить один з банкірів. - Такі компанії працюють не більше року, а потім закриваються. Технологія передбачає, що через місяць будуть працювати нові „метелики”.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас