Азаров винайшов феномен факторів, які сприяють зростанню цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров винайшов феномен факторів, які сприяють зростанню цін

Аграрний ринок
301
Перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров пропонує на найближчих засіданнях уряду заслухати звіти голів деяких облдержадміністрацій у зв'язку із зростанням цін на продукти харчування в деяких регіонах.
Таку пропозиція Азаров висловила на засіданні уряду.
"Закон надав право губернаторам контролювати рівень цінових надбавок і рівень рентабельності, тобто, по суті справи, контролювати цінову ситуацію", - сказав Азаров.
Він доручив аграрному блоку уряду вивчити ситуацію, що склалася в деяких регіонах у зв'язку з ростом цін, а при необхідності заслухати звіти цих губернаторів на наступному засіданні уряду.
"Чому в їх районах, областях і містах спостерігається необґрунтоване зростання цін на продукти харчування? Чому посадові особи не звертаються до Кабінету міністрів і не просять, наприклад, забезпечити поставки борошна і м'яса на ринку, чому не проводять продуктові ярмарки? Чому, замість того, щоб займатися своєю роботою, вони виступають на мітингах і обвинувачують уряд у зростанні цін?", - поцікавився він.
Азаров вважає, що в Україні спостерігається феномен факторів, що сприяють росту цін. "Якщо в усьому світі цінова ситуація або інфляція визначається трьома основними факторами - монітарним, витратним і так званим спекулятивним, то в нас в Україні ще додається фактор виборів, що, всупереч всім економічним законам, викликає сплеск цін", - пояснив він.
При цьому Азаров повідомив, що зараз в Україні пропозиція м'яса перевищує рівень попиту. "Ми й зробили м'яса більше, і імпортували більше, тому баланс такий, який не припускає росту цін", - уточнив перший віце-прем'єр.
Крім того, Азаров доручив Міністерству аграрної політики, Міністерству економіки проаналізувати зростання цін на соняшникову олію. "Це питання потрібно негайно розглянути і внести пропозиція до Кабінету міністрів для ухвалення рішення щодо обмеження вивезення, експорту соняшникової олії, введення квот, ліцензування. Ми зробили олію значно більше, зібрали врожай у кілька разів більше, ніж торік. Так запитується, які фактори і підстави для росту цін на соняшникову олію, крім фактору виборів? У держави досить резервів і фінансових, і матеріальних, щоб не допустити значного росту цін на продукти харчування", - підкреслив він.
Він також розкритикував Президента Віктора Ющенко за те, що він не контролює роботу губернаторів у цій сфері.
Раніше Віктор Янукович обвинуватив у зростанні цін майбутні парламентські вибори і порадив уточнити причину інфляції в Президента Віктора Ющенко.
Ціни на продовольчі товари в серпні підвищилися на 0,9%, на непродовольчі товари - підвищилися на 0,3%, на послуги - підвищилися на 0,5%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас