Лівий берег забудують офісами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лівий берег забудують офісами

Нерухомість
273
Відразу вісім великих бізнесів-центрів повинні з'явитися в найближчі кілька років на Харківському масиві столиці. Минулого тижня київська мерія оголосила конкурс з пошуку інвесторів, готових вкладати гроші в проекти з їх зведення. На думку експертів, основне будівництво подібних об'єктів буде вестися саме в Лівобережній частині столиці.
У минулий понеділок Головне управління економіки КМДА оголосило про старт інвестиційного конкурсу з будівництва восьми торгово-офісно-розважальних центрів на проспекті Бажана (Дарницький р-н). Відомство має намір приймати заявки від потенційних учасників до 19 вересня. Як повідомили «ДС» у мерії, три центри місто планує спорудити за рахунок грошей приватних компаній у районі станції метро «Харківська» (два - на парному і один - на непарному боці просп. Бажана), чотири - поблизу метро «Позняки» (два - на непарному і два - на парному боці) і один неподалік від метро «Осокорки» з боку проспекту. Всі вони будуть побудовані із закладами громадського харчування і стоянками для автомобілів.
За попередніми даними, загальна площа об'єктів складе 15,55 тис. кв. м, а на їх зведення інвестори змушені будуть витратити понад 65 млн грн. За умовами тендерів, крім коштів, необхідних на реалізацію проектів, потенційні інвестори повинні сплатити місту 10% від загальної вартості будівництва об'єктів на створення соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури і 1% - як компенсація витрат на проведення конкурсів.
Примітно, що споконвічно місто планувало спорудити на проспекті Бажана шість центрів, однак знайшов вільні земельні ділянки ще для двох.
На думку директора агентства нерухомості «Альянс-Брок» Андрія Сокура, проекти зведення торгово-офісно-розважальних центрів досить привабливі, а тому конкурс, швидше за все, буде вдалим. Як уже писала «ДС», за різними оцінками, сьогодні столиця має потребу у 1,5-4 млн кв. м офісних площ. При цьому в нинішньому році спостерігається уповільнення темпів введення в експлуатацію даних об'єктів (90 тис. кв. м у порівнянні з 120 тис. торік). Привабливість проекту і в тому, що в Києві дотепер не будували таку кількість однотипних об'єктів на рівновіддаленій відстані. Андрій Сокур стверджує, що подібний підхід добре зарекомендував себе в Європі і не повинен провалитися в Україні.
Опитані експерти в галузі нерухомості як один запевняють, що найближчим часом попит на торгово-офісні площі в Лівобережній частині міста буде зростати. Пояснюється це, насамперед, зайвою активною забудовою Дарницького, Дніпровського та Деснянського районів житлом і, як наслідок, збільшенням кількості населення цих районів, а також зростаючим бажанням столичних компаній мати свої площадки в усьому місті. Нагадаємо, що через постійні проблеми із сполученням між лівим і правим берегами міста керівники деяких компаній заявили, що для нормального ведення бізнесу на території столиці їм необхідно мати офіси і торгово-виробничі потужності з обох боків Дніпра. Тому можна спостерігати розширення офісної забудови в тих районах столиці, які традиційно вважалися спальними.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас