Прокуратура порушила 70 карних справ за незаконні держзакупки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прокуратура порушила 70 карних справ за незаконні держзакупки

Казна та Політика
199
Органами прокуратури за результатами перевірок дотримання вимог законодавства в сфері державних закупівель порушено понад 70 кримінальні справи, з яких 8 направлено до суду.
Такі дані були оприлюднені на черговому засіданні робочої групи з питань перевірки і забезпечення дотримання вимог актів законодавства в сфері державних закупівель, що відбулося під головуванням заступника Генерального прокурора України Тетяни Корнякової.
Представники Генеральної прокуратури України повідомили, що у засіданні взяли участь представники Секретаріату Президента України, Мінфіну, Мінекономіки, МВС, ДПА, СБУ, ГоловКРУ, Антимонопольного комітету, держказначейства та народні депутати України.
Учасники робочої групи повідомили попередні результати перевірок засвідчили, що порушення законодавства в цій сфері є різноманітними і носять системний характер. Зокрема, нерідко закупівлі здійснюються без проведення передбачених законодавством тендерів, без переказу розголосу інформації про їх проведення і результатів в інформаційній системі в мережі Інтернет.
До участі в закупівлі допускаються суб'єкти ведення господарювання без наявності ліцензій на здійснення певного виду діяльності, закупівлі проводяться в одного учасника без одержання висновку Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель, невірно визначається предмет закупівлі, фальсифікується тендерна документація, неправильно обирається процедура закупівлі. Крім того, після проведення тендерів неправомірно збільшуються витрати на придбання товарів, робіт і послуг тощо.
Уже на сьогодні Генеральною прокуратурою України внесені приписання в Міжвідомчу комісію з питань державних закупівель і Тендерної палати України. Крім того, керівникові Європейського консалтингового агентства, що надає послуги з присвоєння кодів замовникам торгів у мережі Інтернет і публікації інформації про державні закупівлі і їх результати, внесене приписання з вимогою усунути залицяльника в рішенні організаційних і процедурних питань, що створюють штучні перешкоди для замовників при проведенні торгів.
Всього, за результатами перевірок, органами прокуратури порушено понад 70 кримінальні справи, з яких 8 направлено до суду, внесено майже 300 приписань і подань, складено 5 протоколів про здійснення винними особами корупційних дій.
У той же час робочою групою встановлено, що складна ситуація на ринку держзакупівель обумовлена недосконалістю Закону, що регламентує процедуру тендерних закупівель.
Певний їм порядок є складний, непрозорий і неефективним, а державний органи фактично позбавлений впливу на організацію держзакупівель, відзначалося на засіданні робочої групи з питань перевірки і забезпечення дотримання вимог актів законодавства в сфері державних закупівель.
Члени робочої групи відзначили необхідність невідкладно підсилити державний контроль у цій сфері і внести відповідні зміни до законодавства. Учасникам наради запропоновано надати до 25 вересня обґрунтовану інформацію про проведену роботу і пропозиції щодо удосконалення механізму державних закупівель.
30 серпня Вадим Гладчук був призначений віце-президентом Тендерної палати України.
У середині серпня прем'єр-міністр Віктор Янукович доручив Генеральній прокуратурі і правоохоронним органам перевірити Тендерну палату.
"Просив би передати Генеральній прокуратурі моє прохання і скоординувати роботу. Послухаємо звіт робочої групи і будемо вживати всіх заходів для наведення порядку. А наводити його потрібно жорстко", - сказав Янукович.
Янукович відзначив, що в Україні немає більш корумпованого органу, ніж Тендерна палата.
18 вересня, Секретаріат Президента підготував реформу сфери держзакупівель.
У цей же день Юлія Тимошенко повідомила, що зміна тендерного законодавства України буде одним з перших питань, які розгляне Верховна Рада нового скликання.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас