Катеринчук прогнозує зниження спекуляцій на ринку сільгоспземлі після скасування мораторію на її продаж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Катеринчук прогнозує зниження спекуляцій на ринку сільгоспземлі після скасування мораторію на її продаж

Аграрний ринок
234
Заступник голови виборчого штабу блоку партій "Наша Україна - Народна самооборона" Микола Катеринчук прогнозує зниження рівня спекуляцій на ринку землі сільськогосподарського призначення після скасування мораторію на її продаж.
Про це Катеринчук заявив журналістам на прес-конференції у Вінниці.
"У разі зняття мораторію на продаж сільгоспземлі відбудеться зниження спекуляцій з нею", - сказав він.
На думку Катеринчука, незважаючи на мораторій, сільгоспземля активно продається і перепродується, а тіньовий оборот цього ринку порівнянний з бюджетом України.
"Насправді ринок землі працює і його оборот дорівнює розміру річного бюджету України. Сьогодні сільгоспугіддя активно продаються, але робиться це, у першу чергу, адміністративними методами з метою подальшого її перепродажу, але гроші від цього у вигляді податків у бюджет не потрапляють", - вважає він.
Катеринчук також прогнозує вихід більшості посередників з ринку сільгоспземлі після скасування мораторію, а також зниження вартості землі в Київській області та підвищення в більшості регіонів.
"Дійшло вже до того, що в Київській області 1 гектар землі коштує 1 млн. доларів. З відкриттям ринку більшість посередників підуть із цього бізнесу, купівля і продаж сілгоспземлі буде здійснюватися переважно для сільгоспвиробництва, що призведе до падіння вартості землі в Київські області та зростання в більшості регіонів. Адже покупці будуть орієнтуватися в першу чергу не на місце розташування земельної ділянки, а на показники її родючості", - заявив він.
Зі слів Катеринчука, зараз чиновники Євросоюзу розглядають Україну як майбутнє основне джерело продуктів харчування.
"...адже земля в Україна більш екологічно чиста і не має потреби в великих вкладеннях у неї, а виробництво продукції в нас дешевше, ніж у Європі", - сказав він.
Як повідомляло агентство, лідер блоку партій "Наша Україна-Народна самооборона" Юрій Луценко виступає за введення першочергового права держави на викуп землі сільськогосподарського значення після скасування мораторію на її продаж.
Президент Віктор Ющенко не підтримує будь-які ініціативи щодо продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.
Раніше міністр аграрної політики Юрій Мельник заявив, що вважає за можливе подальше продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, який Верховна Рада продовжила до 1 січня 2008 року.
Він зазначив, що, швидше за все, мораторій на продаж сілгоспземель 1 січня 2008 року може бути продовжений, тому що в нинішній політичній ситуації Верховна Рада не змогла прийняти ключові закони - про ринок землі і про земельний кадастр.
Раніше Ющенко неодноразово заявляв про намір домогтися зняття мораторію на продаж сільгоспземель і виключав можливість його продовження.
9 січня Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель до 2008 року, подолавши вето Ющенка.
11 січня Президент підписав цей закон, і він набув чинності з 13 січня.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас