Костусєв: Відрахування будівельників призводять до подорожчання нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Костусєв: Відрахування будівельників призводять до подорожчання нерухомості

Нерухомість
219
Антимонопольний комітет України вважає, що різноманітні відрахування будівельних компаній до місцевих бюджетів призводять до росту цін на нерухомість. Про це повідомив сьогодні під час прес-конференції Голова Комітету Олексій Костусєв.
За його словами, це також зупиняє розвиток ринку будівництва житла.
В 2006 році ріст вартості будівництва житла в деяких регіонах, наприклад, в Києві випереджав підвищення вартості будівельних матеріалів. Як показав аналіз структури вартості будівництва, це відбулося внаслідок збільшення додаткових відрахувань забудовників. А саме, на будівництво комунальних мереж, на розвиток інфраструктуру, безоплатну передачу житла місцевим та центральним органам влади, місцевий бюджет тощо.
Так, станом на 1 січня 2006 року ці витрати в столиці складали 23% від вартості будівництва, а станом на 1 січня цього року - вже 30%. Збільшення таких витрат за вказаний період склало 67%. Відсоток цих відрахувань різниться по регіонам. Тоді як, наприклад, у Вінниці це 23%, то в Києві - вже до 30-45%.
Такі витрати закладаються у вартість будівництва і, як наслідок, приватний інвестор, тобто, споживач сплачує ще й за додаткові відрахування будівельної організації. Нікому не треба пояснювати, які це має наслідки", - зазначив Костусєв.
На думку Комітету, все це може призвести до зниження обсягів будівництва та, відповідно, до втрати місцевою владою джерела фінансування соціальних питань.
"Бажання місцевої влади залучити за рахунок такого механізму кошти населення з більш-менш високими доходами на вирішення соціальних проблем міст, - зрозуміле. Проте не можна доводити справу до абсурду. Якщо врахувати всі офіційні й неофіційні витрати будівельних компаній, то вже сьогодні зрозуміло, що в деяких випадках у вартості квадратних метрів більшу частину складає не вартість самого будівництва, а ці додаткові витрати. Тож виходом із цієї ситуації може стати зниження оголошених відрахувань", - підкреслив Голова Комітету.
Наразі проведено перевірки окремих забудовників у Вінницькій. Донецькій, Одеській, Київській областях та в Києві. Однак, Комітет продовжить дослідження ринку житлового будівництва та найближчим часом здійснить перевірки інших компаній, а також в інших регіонах, які, можливо, дозволять виявити й деякі інші проблеми.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас