Компанія !Укратомпром" оскаржила указ президента про свою ліквідацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанія !Укратомпром" оскаржила указ президента про свою ліквідацію

Фондовий ринок
114
Підприємства, що входять до концерну "Укратомпром", подали позов до адміністративноно суду Києва з вимогою скасувати указ президента про ліквідацію компанії. Підставою для позову став висновок Міністерства юстиції, у якому даний указ був визнаний незаконним. Експерти вважають, що судовий процес затягнеться на кілька років, але його результати можуть вплинути на виконання урядом у майбутньому будь-яких указів і розпоряджень глави держави. Під час судового процесу концерн продовжить працювати, як і раніше.
Концерн "Укратомпром" створений 1 березня на базі "Енергоатому", Східного ГЗКу, дирекції підприємства, що будується на базі Новоконстантинівського родовища уранових руд, ДП "Смоли", Українського науково-дослідного та проектно-розвідувального інституту промислової технології та ДП "Дніпропетровський завод прецизійних труб".
Учора генеральний директор "Укратомпрому" Андрій Деркач в ефірі радіо "Ера" заявив, що підприємства, що входять до складу концерну, оскаржили в Адміністративному суді Києва президентський указ про ліквідацію компанії. "Діяльність підприємства не регулюється президентом. У нас є висновок Міністерства юстиції, що цей указ виконати неможливо, - розповів пан Деркач. - Цей документ у червні ми відправили в Раду національної безпеки та оборони, але відповіді не одержали, після чого ми подали до суду". Нагадаємо, підписання указу президентом пояснюється загрозою втрати контролю над майном в атомній галузі.
Пан Деркач учора повідомив, що концерн одержав висновок Мін'юсту про те, що постанова уряду про створення об'єднання не створює загрози відчуження державного майна, що не підлягає приватизації.
Міністр юстиції Олександр Лавринович розповів Ъ, що його відомство дійсно зробило висновок про те, що указ глави держави не є обов'язковим для виконання. Втім, пан Лавринович пояснив, що висновки міністерства були консультативними, а остаточно зупинити дію президентського указу може тільки Конституційний суд.
У секретаріаті президента говорять, що судовий розгляд нічого не змінить. "Ми впевнені, що все робили законно. Але готові до будь-якого рішення суду, - заявив перший заступник глави секретаріату Олександр Шлапак. - Втім, яке б рішення не було прийнято, воно нічого не дасть, оскільки уряд однаково не виконує наші укази".
Керуючий партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов вважає, що рішення щодо цієї справи може стати базою для того, щоб заперечити й інші укази і розпорядження президента. Втім, на думку юриста компанії "Ільяшев і партнери" Романа Марченко, розгляд затягнеться на невизначенийтермін.
В "Укратомпромі" стверджують, що, поки буде тривати судовий розгляд, підприємство не припинить свою роботу. Юрист компанії "Пісків і партнери" Геннадій Пісків говорить, що на час розгляду всі підписані компанією угоди будуть легітимними. "А у випадку якщо суд стане на сторону президента, відповідати за підписані "Укратомпромом" договори буде 'Енергоатом'", - відзначив він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас