В Києві пройде саміт Україна-ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Києві пройде саміт Україна-ЄС

111
Європейську сторону на саміті буде представляти делегація головуючої в ЄС Португалії на чолі з головою Європейської ради, прем'єр-міністром Португалії Жозе Сократішем.
Крім того, планується участь у саміті делегації Ради міністрів ЄС на чолі з генеральним секретарем Хав'єром Соланою, делегації Європейської комісії на чолі із президентом Жозе Мануелем Баррозу, а також участь комісара ЄС із питань зовнішньої політики і європейської політики сусідства Беніти Ферреро-Вальднер.
Українську делегацію на переговорах очолить президент країни Віктор Ющенко. До її складу увійдуть перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров, міністр закордонних справ Арсеній Яценюк, керівники міністерств і відомств.
Планується проведення зустрічі Сократіша, Баррозу та Солани із прем'єр-міністром України Віктором Януковичем.
На саміті будуть обговорюватися плани співробітництва з питань спільної зовнішньої політики та безпеки, торгово-економічні відносини, у тому числі створення зони вільної торгівлі, співробітництво в сферах енергетики, ядерної безпеки, навколишнього середовища, а також міжнародне й регіональне співробітництво.
Планується підписати спільна доповідь про прогрес у переговорах щодо підписання поглибленої угоду між Україною і Євросоюзом.
Крім того, планується підписання другого спільного звіту Україна-ЄС про хід реалізації положень Меморандуму про взаєморозуміння між Україною і ЄС про співробітництво в енергетичній сфері протягом 2007 року.
Прогнозується, що серед основних результатів саміту в сфері політичного діалогу та співробітництва, зовнішньої політики та безпеки буде підтвердження готовності керівництва України забезпечити проведення вільних і демократичних позачергових виборів, надання політичного імпульсу переговірному процесу щодо нового базового договору між Україною і ЄС, узгодження на політичному рівні ключових моментів майбутнього документа.
У сфері торгово-економічного співробітництва передбачається досягти політичної домовленості про початок переговорів щодо зони вільної торгівлі відразу ж після узгодження робочою групою Світової організації торгівлі (СОТ) остаточного тексту звіту про розгляд заявки щодо вступу України у СОТ, а також про підтримку конкретних кроків сторін у напрямку поглиблення інтеграції України у внутрішній ринок ЄС.
Очікується, що в сфері юстиції, волі табезпеки сторони підтвердять готовність прискорити ратифікацію угод про спрощення візового режиму і реадмісії та підтвердять необхідність подальшого розвитку міграційно-візового співробітництва в напрямку лібералізації пересування осіб (введення безвізового режиму).
На саміті планується окреслити на політичному рівні подальші перспективи взаємодії України і ЄС в урегулюванні Придністровського конфлікту, буде даний політичний імпульс для активної взаємодії України і ЄС у рамках регіональних організацій, насамперед, ГУАМ та ОЧЕС.
Пленарне засідання саміту буде проходити в залі державних заходів у будинку секретаріату президента, а спільна прес-конференція учасників саміту пройде в "Будинку з химерами".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас