Банкіри побоюються параліча ринку зовнішніх позик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри побоюються параліча ринку зовнішніх позик

Кредит&Депозит
429
20 жовтня набуває чинності постанова НБУ №235, яка міняє порядок одержання резидентами зовнішніх позик.
Максимальна процентна ставка визначається як середньозважена (за два попередні квартали) прибутковість з єврооблігаціях України в доларах США (зараз близько 6,5%) + 2%. На думку банкірів, це може повністю паралізувати ринок зовнішніх запозичень для українських компаній і привести до подорожчання кредитів.
"Це черговий крок із зниження доларизації економіки: НБУ хоче знизити обсяги кредитування населення в доларах, - стверджує голова правління Діамантбанку Олександр Рибалкін. - Але на практиці нововведення можуть привести до підвищення ставок з кредитів в іноземній валюті". На думку банкірів, документ ставить у нерівні конкурентні умови банки з українським капіталом стосовно іноземних, оскільки останні мають можливість залучати за кордоном кошти через материнські банки в межах максимальних процентних ставок. І то ще не все, вважає голова СР Правекс-Банку Степан Черновецький.
Як відзначив директор департаменту казначейства "БМ Банку" Тарас Кіяк, криза на світових ринках привів до збільшення вартості зовнішніх запозичень. "Якщо НБУ не візьме до уваги даний факт, лише деякі українські банки зможуть виконувати умови постанови, - вважає експерт. - Це приведе до зменшення валютних ресурсів на ринку і, як наслідок, до зниження ліквідності банківської системи".
За переконаннями в.о. начальника департаменту управління ризиками "ВіЕйБі Банку" Олександра Омельченко, максимальна ставка не буде відповідати очікуванням інвесторів, готових вкладати свої гроші в Україну. Як показали останні результати розміщення єврооблігацій українськими банками, вартість зовнішніх запозичень становить не менше 9-10% (без обліку комісійних), залежно від величини банку. Крім того, ускладнюється процедура реєстрації договорів у НБУ, що означає для банків збільшення операційних витрат. Як підкреслив Олександр Омельченко, підсумковий ефект цього рішення для банківської системи - посилення конкуренції банків за депозити всередині країни (у т.ч. за рахунок збільшення процентних ставок), що в результаті спричинить подорожчання кредитів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас