Відпустка з шиком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відпустка з шиком

Фінтех і Картки
956
Цього року наші громадяни провели свої відпустки з шиком. Завдяки їхньому гострому бажанню блиснути на відпочинку дорогим пластиком банкіри змогли протягом червня-серпня поставити абсолютний рекорд з продажу дорогих карт. Причому вітчизняні товстосуми вже не загострювали свою увагу на покупці карток Gold, як раніше, а наповнювали гаманці переважно пластиком класу Platinum.
Еліта бере гору
Нинішнім летом українці усе рідше покладалися на готівку, воліючи обзаводитися перед закордонним відпочинком пластиковою картою.
"Приріст їхнього випуску цим летом склав 75% (у порівнянні з аналогічним періодом 2006 р.), обсяги транзакцій виросли на 52%, обороти по карткових рахунках - на 57%", - повідомив Діловій столиці перший заступник голови правління Діамантбанку Дмитро Войтухов.
Пік випуску нового пластику і його використання довівся на липень. Щоб не втрачати на конвертації під час поїздок за рубіж і не платити зайвих комісій, наші співвітчизники при відкритті нових карткових рахунків віддавали перевагу інвалюті.
"Частка доларових рахунків у літній емісії склала 47,4%, гривневих - 28,6%, євро - 24%", - повідав директор департаменту пластикових карт Правекс-Банку Юрій Хаєв. За даними банків, левова частина закордонних операцій здійснювалася українцями в Старому Світі.
"На Сполучені Штати довелося лише 17,23% всіх закордонних транзакцій, значно більше на Європу - 37,45%, тут у лідерах виявилася Великобританія (11,16% операцій), на Росію - 7,35%, Швецію - 5,43%, Польщу - 4,15% і Хорватію - 1,83%", - відзначив начальник відділу по роботі із клієнтами управління платіжних карт банку "Хрещатик" Тетяна Любимова. Вагома частка літніх операцій була проведена в торгово-сервісній мережі. "Як і колись, усе ще значні суми знімаються клієнтами в банкоматах - 81,68% від загального обсягу, однак істотно при цьому виросли обсяги оплати товарів і послуг - до 18,32%", - наголосив Дмитро Войтухов.
За словами фінансистів, під час відпускного сезону порядку 45–50% нової емісії складали "боргові" карти. "На першому місці стояв випуск кредитного пластику, на другому - зарплатного, третьому - пенсійних карток", - розповів заступник начальника управління з роботи з населенням АКБ "Укрсоцбанк"Дмитро Коваленко. "Найбільш активними користувачами кредитних карт стали Київської, Донецької, Одеської, Дніпропетровська області й Крим", - доповнив колегу старший менеджер проектів Дельта Банку Тарас Степан.
Кредитний успіх фінансисти пояснюють бажанням українців відпочити цим летом у борг: вартість карткового кредиту, як правило, на 20-40% дешевше, ніж спецпродукт на відпустку. За оцінками банкірів, обсяг вибірки коштів із кредитних лімітів у цьому сезоні виріс відразу на 35-40%. Крім того, варто враховувати й рекордну в нинішньому році емісію елітного пластику. Нагадаємо, що дорогі карти найчастіше автоматично випускаються із кредитними лімітами (ті досягають 10 тис. дол.). Причому якщо раніше багатії воліли подорожувати з картами Gold, те зараз почали активно підвищувати свій статус. "Приріст кількості карт класу Platinum склав близько 40%, Business - майже 13,7%, Gold - порядку 8,5%, Classic/Mass - 4,3%", - відзначив заступник директора департаменту частки банкінгу Райффайзен Банку Аваль Євгеній Дем’янов.
Заманили дешевиною
Зміну ставлення до карткових продуктів пояснюють не тільки бажанням наших громадян шиканути на закордонних курортах. Головне - поступове зниження вартості пластику. Доходило до того, що українці в рамках акції або рекламної пропозиції могли придбати елітну карту за ціною класичної.
"Наприклад, один з наших філій пропонував відкриття й річне обслуговування карти VISA Gold за 50 гривень (без гарантійного депозиту)", - розповіла Тетяна Любимова. У той же час фінансисти почали стрімко зменшувати ставки по карткових позиках - у деяких випадках зниження досягало 10-12%. У результаті під акцію можна було оформити кредитний ліміт під 20-28% річних. Нормальною практикою стало введення пільгових періодів погашення заборгованості перед банком - повернувши гроші протягом 1-1,5 місяців, клієнт міг взагалі не сплачувати відсотків та комісійних.
З метою пропаганди такого роду позик фінансисти нарощували їхні розміри. "У нашім банку максимальна сума кредитного ліміту по карті була піднята з 300 до 600% зарплати клієнта. Також по деяких продуктах ми спростили вимоги для клієнтів - при оформленні кредитного пластику їм необхідно було надати лише поручительство третьої особи або якогось майна як застави", - повідомив Юрій Хаєв. Багато банків скасували тарифи за відкриття карткового рахунку і його блокування, а також знизили комісію за перевипуск пластику у випадку його втрати або шахрайських дій (на 25-30%).
Банкірська сваволя
Підвищені продажі карт стали випробуванням для багатьох банків. Неофіційно вони визнають збільшення числа скарг і дорікань із боку клієнтів. Протягом липня-серпня, по оцінках фінансистів, їхня кількість зросла на 35-40%. Українці ремствували на те, що під час подорожей в екзотичні країни їхній пластик не приймали місцеві банкомати й POS-термінали. Цьому давали два пояснення. Наприклад, таке могло відбуватися під час збоїв у роботі коррахунків банку, а значно частіше - у випадку обмеження ходіння українських карт у тім або іншому регіоні. Фінансисти пояснювали введення таких обмежень випадками шахрайських транзакцій в "небезпечній зоні" і, незважаючи на скарги клієнтів, продовжували безпардонно блокувати рахунку своїх клієнтів, навіть не повідомляючи їх про це.
Непорозуміння виникали й при встановленні лімітів на карткові операції. "Банк, що приймає карту, залишав за собою право встановлювати обмеження на певні операції. Так, він міг давати можливість лише тричі в добу здійснювати безготівкові розрахунки за допомогою пластику (не більше ніж на 100 у.о. щораз) або встановити ліміт на зняття готівки за один день - не більше 500 у.о. Могло обмежувати число транзакцій по карті й наша фінустанова, що випустила карту, - до трьох операцій у добу", - розповів Тарас Степан.
Утомилися слугувати
Банкіри запевняють, що влітку вони максимально використовували свої можливості, а тому не обіцяють у найближчі місяці нової корекції тарифів на карткові послуги. Перші акції, зв'язані зі зниженням комісій і ставок по карткових кредитах, прогнозують не раніше грудня. Але незважаючи на це, фінустанова впевнена в планомірному збільшенні емісій. "Думаю, що до кінця року кількість міжнародних карт досягне 50 млн штук (зараз 43,5 млн шт. - ред.)", - відзначив Дмитро Коваленко.
Одночасно банкіри розраховують протягом вересня-грудня на ріст числа транзакцій - на 45-50% і грошових обіг по картах - на 50-55%. У міру розширення термінальних мереж буде відбуватися й збільшення обсягів операцій у торгових мережах - на 15-20%. "Відповідно до наших розрахунків кількість торговельних POS-терміналів за найближчі чотири місяці повинне досягти 58 тис. (зараз 53 тис.), а банкоматів - 19 тис. (16 тис.)", - резюмував Дмитро Войтухов.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас