Коллектори отримали доступ до їх кредитних іcторій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коллектори отримали доступ до їх кредитних іcторій

Кредит&Депозит
391
Як стало відомо, компанія "Служба виконання зобов'язань" першою серед колекторів уклала договір з бюро кредитних історій (БКІ), що дозволить їй одержувати інформацію про неблагонадійних позичальників. Інші колекторські компанії заявляють, що теж готові до співробітництва із БКІ, але тільки за умови, якщо колекторам законодавчо дозволять ділитися з бюро своїми базами даних боржників.
Учора генеральний директор колекторської компанії (КК) "Служба виконання зобов'язань" Максим Бруль повідомив Ъ про підписання договору про співробітництво з "Міжнародним бюро кредитних історій" (МБКІ), що передбачає обмін інформацією про несумлінних позичальників. Ця угода стала першим між колектором і бюро, які раніше працювали лише із кредитними установами. "Ми домовилися про розробку механізмів співробітництва, у тому числі і механізму обміну інформацією", - говорить Максим Бруль. За його словами, у загальному обсязі існуючої в країні заборгованості борги перед суб'єктами фінансового сектора становлять лише 20-30%, а тому повернення інших видів боргів вимагає додаткових джерел інформації. "Вона потрібна не тільки для роботи з боргами банків. Також ми співробітничаємо зі страховими компаніями, кредитними спілками, телекомунікаційними системами, юридичними особами та комунальними підприємствами", - сказав Максим Бруль.
МБКІ одержало ліцензію Міністерства юстиції 27 січня 2007 року. Створено фінансовою групою ТАС, ісландською компанією Creditinfo Group і Національною асоціацією кредитних союзів України в 2005 році.
КК "Служба виконання зобов'язань" створена 27 січня 2007 року. Засновниками є фізичні особи, серед яких партнери адвокатського об'єднання "Корпоративні технології" Сергій Петрашко, Іван Гранцев і Володимир Макар. Портфель заборгованості становить 20 млн грн.
Експерти вважають, що співробітництво БКІ з колектором буде позитивним для обох сторін, тому що, за словами голови спостережної ради банку "Демарк" Олександра Стеценко, на Заході така практика застосовується давно. У БКІ визнають, що зацікавлено у спільній роботі з колекторськими компаніями, але вона стане можливої лише після внесення змін у законодавство щодо передачі інформації про позичальників. "Ми розглядали питання співробітництва з колекторською компанією, - розповів генеральний директор Першого всеукраїнського бюро кредитних історій Антонина Паламарчук. - Але там є правові колізії. Питання в тому, яку саме інформацію буде надавати колекторська компанія і чи є згода клієнта на передачу інформації або клієнт давав цю згоду тільки банку".
Учасники ринку відзначають, що в процесі обміну інформацією у виграші будуть саме колекторські компанії. "Колекторська компанія може передати набагато менше інформації про неблагонадійних позичальників, ніж банк", - говорить директор Українського бюро кредитних історій Андрій Шпирко. У колекторській компанії Credit Collection Group повідомили, що розглядають можливість співробітництва із БКІ, але також за умови, що це питання буде законодавчо врегульоване. Керівник однієї з колекторських компаній пояснив таке рішення тим, що колекторам заборонено розголошувати будь-кому інформацію про неблагонадійних позичальників.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас