Питання законності приватизації 90,25% ЧСЗ розгляне ВГСУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Питання законності приватизації 90,25% ЧСЗ розгляне ВГСУ

Кримінал
153
Київський апеляційний господарський суд Києва 28 серпня призупинив апеляційне виробництво у справі про розірвання приватизаційного договору купівлі-продажу 90,25% акцій Державної акціонерної холдингової компанії "Чорноморський суднобудівний завод" (ГАХК "ЧСЗ", Миколаїв) у зв'язку з його передачею у Вищий господарський суд, повідомив член виконкому Миколаївської міськради, юрист Володимир Тимошин, який був присутнім на засіданні суду.
"Апеляційний господарський суд Києва не розглядав питання розірвання договору купівлі продажу ЧСЗ і передав справу у Вищий господарський суд", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у середу.
За словами юриста, скарги, у зв'язку з якими справа передана у Вищий господарський суд, були подані не на рішення суду першої інстанції, а на визначення суду першої інстанції, незважаючи на те, що такі визначення оскарженню не підлягають.
У Фонді державного майна (ФДМ) України агентству повідомили, що причиною такого рішення суду стала телеграма від представника ЧСЗ від 28 серпня про подачу двох касаційних скарг на визначення Госпсуду Києва від 18 травня і 16 липня цього року про залучення до справи третіх осіб і прийомі до розгляду зустрічного позову ФДМ.
"ФДМ вважає, що такі дії головуючого судді Отрюх Б.В. є незаконними і такими, що зневажають дії процесуального законодавства, невартими професійної етики судді", - говориться в розповсюдженому в середу коментарі юристів Фонду.
На їх думку, таке затягування справи вигідно тільки російським бізнесменам братам Ігореві та Олегу Чуркіним, "які роблять все, аби ЧСЗ не повернувся в державну власність".
У той же час прес-служба ГАХК "ЧСЗ" у розповсюдженому в середу прес-релізі стверджує, що Апеляційний господарський суд Києва напередодні задовольнив скаргу ЧСЗ на рішення суду нижчої інстанції про розірвання приватизаційного договору купівлі-продажу.
Як повідомлялося, 26 червня Госпсуд Києва за позовом Фонду держмайна визнав цей договір недійсним і зобов'язав власників повернути акції державі. Позов був поданий Фондом як зустрічний на позов ВАТ "Судмашпром" про зміну інвестзобов’язань.
Як повідомлялося, у вересні 2003 року ФДМ визнал ВАТ "Миколаївська малотоннажна верф", контрольоване бізнесменами Чуркіними, переможцем конкурсу із продажу 90,25% акцій ГАХК "ЧСЗ". Переможець запропонував за зазначений пакет 119,305 млн грн ($24,3 млн).
Протягом декількох років ФДМ намагається повернути через суд проданий пакет акцій ЧСЗ у держвласність і визнати договір купівлі-продажу недійсним, а також домогтися скасування додаткової емісії акцій компанії, за підсумками якої розмір запере чуваного пакету знизився до менш 40% статутного капіталу.
Крім того, Суворівський районний суд Херсона 1 серпня 2007 року поновив на посаді глави правління ЧСЗ Олександра Сагайдакова, який очолювало компанію до листопада 2004 року, і він 3 серпня приступився до керівництва підприємством.
Нове керівництво заводу повідомило, що акціонери ЧСЗ 16 серпня звільнили правління і спостережну раду на чолі із братами Чуркіними, призначивши на посаду генерального директора Сагайдакова, глави СР - власника 90,25% акцій ВАТ "Судмашпром" в особі народного депутата четвертого скликання Володимира Мовчана, який до обрання в парламент навесні 2002 року очолював правління "Центрального гірничо-збагачувального комбінату".
Звільнене зборами акціонерів 16 серпня керівництво заявили про нелегітивність кадрових змін і збори і намірі оскаржити ці дії в суді.
ГАХК "ЧСЗ" - одне з найбільших суднобудівних підприємств в Україні. Спеціалізується на виробництві судів повною вантажопідйомністю до 105 тис. тонн. Чистий доход компанії в 2006 році знизився в 3,1 рази - до 38,12 млн грн, чистий прибуток - в 56,6 рази, до 0,86 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас