Японія занепокоєна ресурсним націоналізмом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія занепокоєна ресурсним націоналізмом

Енергетика
180
Міністр торгівлі Японії Акіра Амарі вважає, що рішення Казахстану призупинити розробку родовища Кашаган схоже на дії російської влади відносно енергетичного проекту Сахалін-2 і закликає боротися з поширенням ресурсного націоналізму.
Амарі, який у понеділок був призначений міністром економіки, торгівлі та промисловості, повідомив у вівторок, що збирається вивчити обставини заборони на розробку каспійського родовища під керівництвом італійської компанії Eni, постанова про яку прийняла казахстанська влада на підставі екологічних порушень.
Родовище Кашаган є одним з найбільших з виявлених за останні кілька десятиліть.
Події в Казахстані нагадали торішню ситуацію з російським проектом Сахалін-2, контроль над яким втратила англо-голландська компанія Royal Dutch Shell, змушена передати його російський газової монополії Газпром.
Японська нафтосервісна компанія Inpex Holdings Inc. повідомила, що хоче зберегти свої 8,3 відсотки в Кашагані.
Нинішні ціни на нафту роблять політику ресурсного націоналізму все більш привабливою для країн, що добувають енергоресурси.
"Буде дуже погано, якщо ситуація, подібна до Сахаліну, стане звичайним явищем", - сказав Амарі в інтерв'ю групі журналістів.
За його словами, договір не може називатися договором, якщо його умови не виконуються, і немає нічого важливіше надійності економічних зв'язків.
"Розвиток законодавчої бази для їх (зв'язків) захисту, підвищує надійність держав і збільшує потік інвестицій. Я хочу, щоб це зрозуміли країни, що володіють багатими ресурсами", - сказав він.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас