Мінвуглепром має намір легалізувати "копанки" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінвуглепром має намір легалізувати "копанки"

Енергетика
108
Міністерство вугільної промисловості України має намір легалізувати шахти-"копанки". Про це повідомив напередодні в Донецьку міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб.
"Гоніння на госпродарами "копанок" ні до чого доброго не приводять. Кількість їх не зменшується", - сказав він. За словами міністра, метою таких заходів стане підвищення безпеки і ліквідація тіньових схем реалізації вугілля. "Зараз ми проводимо підготовчу роботу. Найближчим часом, я сподіваюся, ми зустрінемося з багатьма господарями цих "копанок", - сказав він.
Тулуб також відзначив, що не всі незаконні підприємці-господаря готові йти на контакт, тому з ними працюють "через певні органи - або ті, які видають ліцензію, або ті, які відповідають за наглядову безпеку". "Але я думаю, що найближчим часом, у вересні місяці, ми все-таки зустрінемо, виробимо спільну програму наших дій, для того, щоб це було цивілізовано і легалізоване", - додав міністр.
"Копанки" у Донецькій і Луганській областях є колишніми промисловими виробленнями, де кустарним способом, без дотримання норм і вимог, ведеться видобуток вугілля. Робота на таких шахтах ведеться на глибині десятків метрів, причому по 12 годин підряд. Статистику смертності в таких шахтах не знає ніхто. За оцінками фахівців, на Донбасі налічується від 2 до 2,5 тис. "копанок".
За кожну тонну добутого вугілля "самокопам" платять 85 грн. При цьому легальні шахти продають тонну вугілля за 250-300 грн, а ТЕС купують вугілля у фірм, які виграють тендери на поставку, по 540 грн.
Відзначимо, що підтримка вугільної галузі в Україні з кожним роком збільшується (в 2007 р. на фінансування галузі виділено 5,9 млрд грн, що на 1,5 млрд більше, ніж в 2006 р.). Однак цих коштів недостатньо, щоб повернути до життя збиткові шахти, при цьому кількість нелегальних шахт збільшується.
Раніше про необхідність легалізувати шахти-"копанки" заявляв Президент України Віктор Ющенко.
Нагадаємо, що 21 серпня в Україні відзначали 60-ю річницю Дня шахтаря.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас