Кредитні спілки позбавляються "Фаворитів" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитні спілки позбавляються "Фаворитів"

Кредит&Депозит
1677
Більше десяти кредитних спілок (КС) «Фаворит» мають намір ліквідуватися. За словами джерела, це рішення було прийнято після консультацій банку «Дельта» і Держфінпослуг.
В «Дельті» підтверджують тісне співробітництво із КС «Фаворит», але спростовують приналежність спілок банку. Учасники ринку відзначають, що КС тепер практично не використаються банками для обходу нормативів і їх залишилося не більше 20.
Як стало відомо видавництву, кредитні спілки, що працюють у різних областях України під брендом «Фаворит», прийняли рішення. Нагадаємо, на минулому тижні Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг) у ході двох засідань прийняла рішення про анулювання ліцензій на залучення внесків членів КС на депозитні рахунки і на надання фінансових кредитів за рахунок притягнутих коштів (крім коштів членів КС) кредитних союзів «Фаворит-Житомир», «Фаворит-Черкаси» і «Фаворит-Миколаїв». КС «Фаворит-Південь» анулювали тільки першу ліцензію.
Директор департаменту з нагляду над кредитними установами Держфінпослуг Андрій Оленчик пояснив, що відкликання ліцензій у цих КС пов'язаний з їх ліквідацією. «„Фаворитам” анульовані ліцензії, і це зроблено за їх заявою,- сказав він. – На далі ми очікуємо від кредитних спілок системи „Фаворит” заяв на виключення їх з реєстру фінансових установ». У реєстрі Держфінпослуг, що нараховує 779 спілок, станом на 12 липня було 11 спілок «Фаворит»: у Маріуполі, Миколаєві, Одесі, Чернігові, Черкасах, Запоріжжі, Житомирі, Кривому Розі, Чернівцях і два в Києві.
У КС системи «Фаворит» офіційно ситуацію не коментують, однак джерела затверджують, що група «Фаворит» контролюється банком «Дельта», що ліквідує спілки, які вже зіграли свою роль. Джерело Ъ, близький до «Фаворит», розповів, що рішення про ліквідацію банк прийняв за узгодженням з Держфінпослуг. «Коли банк був тільки створений, у нього ще не було філіальної мережі, і фактично для „забивання” місця на ринку використалася вже існуюча на ринку група „Фаворит”», - сказав він. Співробітник ужгородської філії союзу «Фаворит-Маріуполь» вихід з ринку «Фаворитів» пояснив просто: «Уже є банк „Дельта”».
У прес-службі «Дельти» стверджують, що питання про приналежності КС «Фаворит» банку «не зовсім коректний» - закон визначає КС як неприбуткову організацію, засновану фізичними особами, профспілками або їх об'єднаннями на кооперативних принципах. Однак у банку визнають, що власник «Дельти» Микола Лагун - учасник «Фаворита». «Він лише один з учасників КС „Фаворит”, яких, відповідно до вимог закону, повинно бути не менш 50,- говорять у прес-службі „Дельти”. - Трохи більше роки тому КС „Фаворит” дійсно виступив партнером банку „Дельта” у частині формування роздрібної мережі пунктів продажу. Однак станом на сьогоднішній день даний етап співробітництва завершився».
Учасники ринку неохоче коментують ліквідацію «Фаворит», відзначаючи, що «сірих» КС залишилося не більше 20. Раніше банки використали їх послуги, щоб обійти різні нормативні вимоги. Голова правління Волинської обласної асоціації кредитних союзів Ігор Лащук вважає, що такі КС грають для банків роль буфера. «Сама спілка практично не надає кредити, а банк видає і залучає грошові ресурси побічно, через КС»,- пояснив він. Нагадаємо, Андрій Оленчик ще торік обіцяв, що Держфінпослуг буде працювати над тим, щоб «зникли схеми використання спілок для формування ресурсів бази банків шляхом викачування грошей фізосіб і розміщення їх собі в активи».
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас