Столичне житло пожвавилося, але не дуже — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Столичне житло пожвавилося, але не дуже

Нерухомість
430
У черговому щотижневому огляді групи компаній "Планета Оболонь" говориться, що пожвавлення ділової активності на столичному ринку нерухомості з кожним тижнем стає все більш очевидним.
За даними аналітиків, ціни пропозицій у більшості сегментів ринку пішли нагору. Приріст індексу вартості вперше за останні три місяці помітно перевищив нульову оцінку і досягнув $2441 за кв. м. Рієлтори агентства також констатують збільшення кількості об'єктів у базі даних, що, на їх думку, свідчить про повернення на ринок продавців після відпускного сезону. При цьому сказати те ж про самих покупців, які, влане, і є рушійною силою ринку, поки не можна.
У будь-якому випадку збільшення кількості нотаріально завірених договорів купівлі/продажу як і раніше не відчувається. Так, директор агентства нерухомості "С.І.Т." Едуард Бразас, підтверджуючи слова своїх колег про появу ознак пожвавлення, уточнює, що активізація ринку на самих угодах поки не відбилася. "Про ділову активність на ринку можна поки говорити тільки в контексті переглядів і попередніх контактів. Кількість замовлень дійсно збільшується, але збільшення кількості договорів купівлі/продажу я не зауважую. Що стосується цін, то вони залишаються незмінними. Коливання перебувають у межах статистичної похибки", - говорить він.
Зі свого боку перший віце-президент "Спілки фахівців з нерухомості м. Києва" Ігор Однопозов відзначає, що за останні два тижні ринок нерухомості не рухався. Більш того, за його словами, ніяких очевидних змін на київському ринку не відбувається з березня місяця. "Ми спостерігаємо зниження попиту на ринку. Але я не схильний називати це спадом. Просто відбулося зрівноваження попиту та пропозиції. Коли на одну квартиру оголошувалося 15 покупців, це був ажіотаж, а коли на одну квартиру є один покупець, то чому це потрібно називати спадом", - говорить він.
За словами Однопозова, змін на квартирному фронті варто очікувати після виборів, тоді дійсно ринок може повести себе більш активно, вплинувши на цінову складову убік підвищення. При цьому вирішальний вплив на ринок буде робити не стільки виборний процес (великий наплив регіональної еліти навряд чи передбачається через прогнозовану схоронність конфігурації в парламенті), оскільки сезонний фактор, що дає про себе знати щорічно восени і на початку зими.
Сподіватися на ціновий відкат, на думку Однопозова, не варто. "Я не бачу тенденції до зниження цін на житло, як про це говорять деякі аналітики. Під кінець року або до початку наступної ціни можуть показати приріст у межах максимум 15%. Однак ажіотажу, який спостерігався після минулих виборів, однозначно вже не буде", - говорить він.
Варто також відзначити, що, за словами деяких опитаних кореспондентом ЛІГАБізнесінформ рієлторів, зараз вартість виставлених на продаж квартир нерідко залишається істотно завищеною. І продавці досить неохоче додержуються порад рієлторів знизити ціну. Особливо це стосується нового житла, зданого в експлуатацію. "Зараз багато квартир виставлені на продаж з урахуванням тієї динаміки підвищення, що мала місце, але без корекції співвідношення попиту та пропозиції. Звідси і перевищення над реальною ціною", - говорить перший віце-президент "Спілки фахівців з нерухомості м. Києва". За його словами, не менше 20% продавців готові чекати до переможного кінця і не йти на поступки покупцям ні під яким приводом.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас