Лідерами з інвестицій в Україні став Кіпр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лідерами з інвестицій в Україні став Кіпр

Казна та Політика
344
В II кварталі 2007 року відбулася зміна лідерів за обсягоми інвестицій: Кіпр додав відразу кілька сотень відсотків, здійнявшись із четвертого місця на перше, Росія подвоїла інвестиції, а інвестори, зареєстровані на Британських Віргінських островах, навпроти, почали виводити капітали, пише Коммерсант-Україна.
Як повідомив Держкомстат, чистий приплив прямих іноземних інвестицій в Україну в I півріччі виріс у порівнянні з минулим роком на 50,3% і склав більш ніж $2,5 млрд. На думку експертів, за цим відтоком коштів стоять українські підприємці, яким вигідніше інвестувати в Україну через Кіпр - країни-члена ЄС, а не через офшорні острови.
Приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну склав $3,276 млрд. З урахуванням відтоку із країни $820,3 млн, переоцінки капіталу та курсових втрат чистий приплив ПІІ склав $2,553 млрд, що на 50,3% більше, ніж торік. При цьому в II кварталі в країну надійшло $1,945 млрд, що на $612 млн більше, ніж в I кварталі, незважаючи на політичну кризу, викликана розпуском Верховної ради.
Найцікавішими галузями для інвестування в I півріччі, як і торік, були фінансовий сектор, що забезпечив майже половину всього приросту інвестицій за рахунок ряду угод, зокрема, продажі ТАС-комерцбанку, Електрон Банку, Морського транспортного банку, банків Прикарпаття та НРБ,- $1,013 млрд ($727 млн в II кварталі), будівництво та операції з нерухомістю -$333,8 млн й $150,2 млн відповідно, а також промисловість у цілому - $820 млн.
Крім того, в II кварталі знизився обсяг відтоку з України капіталу нерезидентів - до $284,6 млн. Нагадаємо, в I кварталі відтік ПІІ склав $535,7 млн, тоді як за весь 2006 рік - $552,6 млн. "80% випадків відтоку капіталу відбулося в сфері нерухомості..
У страновом розрізі різко збільшився приплив інвестицій з Кіпру та Росії, тоді як зростання інвестицій з інших країн залишається на колишньому рівні. При цьому Британські Віргінські острови, які раніше завдяки офшорному статусу входили в десятку основних країн-інвесторів, за підсумками II кварталу продемонстрували відтік капіталу - $70,7 млн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас