НББ: Зміна курсової політики Білорусії має економічний характер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НББ: Зміна курсової політики Білорусії має економічний характер

Валюта
170
Планована з 2008 року зміна курсової політики Національного банку Білорусії (НББ) має винятково економічний характер і спрямована на підвищення прозорості курсоутворення, повідомив "Інтерфаксу" прес-секретар НББ Михайло Журавович.
За його словами, на відмову Нацбанку від бівалютної прив'язки курсу нацвалюти (до російського рубля та долара США) на користь долара вплинула структура внутрішнього валютного ринку, у якій долар США традиційно займає найбільшу питому вагу. Це викликано тим, що в зовнішньоторговельних контрактах білоруських підприємств долар США є основною валютою розрахунків, у тому числі і при поставках російських енергоносіїв. Крім того, інвалютні внески населення в основному номіновані в доларах США і в цілому вони вважаються в доларовому еквіваленті.
Журавович також відзначив, що "кілька років назад НББ здійснював прив'язку білоруського рубля тільки до долара США, а перехід на бівалютную прив'язку, як показала практика, тільки ускладнив курсоутворення". Таким чином, "повернення до раніше використованого механізму курсоутворення дозволить економічним агентам підвищити можливості прогнозування грошових потоків і знизити валютні ризики", вважає представник НББ.
З урахуванням прив'язки білоруського рубля до долара США його плавна девальвація до євро протягом останнього часу дозволить також почасти підвищити цінову конкурентноздатність білоруських виробників на зовнішніх ринках, додав він.
При цьому Журавович підкреслив, що російський рубль включений до складу золотовалютних резервів Білорусії, що свідчить про високу довіру до цієї валюти. За його словами, НББ в 2008 році, як і раніше, продовжить активне співробітництво із Центробанком РФ у рамках Міжбанківської валютної ради для подальшої уніфікації основних принципів грошово-кредитної політики двох країн.
Як повідомлялося раніше, НББ у своєму проекті прогнозу основних напрямків грошово-кредитної політики на 2008 рік у якості єдиного проміжного монетарного орієнтира має намір використати долар США на відміну від попереднього років, коли російський рубль також використався як курсовий орієнтир.
При цьому в 2008 році НББ планує утримати обмінний курс білоруського рубля до долара США в межах плюс-мінус 2,5%, що відповідає коридору "прив'язки" в 2007 році.
У документі НББ пояснює цей крок тим, що реалізація механізму "прив'язки" обмінного курсу білоруського рубля до російського рубля протягом останніх декількох років виявила низку проблем, основна з яких є асимметричність шоків, з якими зіштовхуються економіки обох країн. У НББ також вважають, що одночасне використання як проміжних цільових показників курсу білоруського рубля до російського рубля та долара США унеможливлює проведення оперативної курсової політики.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас