Боргові змагання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боргові змагання

Фондовий ринок
1687
Ринок корпоративних запозичень росте як на дріжджах – у першому півріччі 2007 р. обсяг еммісій облігацій досяг 5 млрд. грн. Рейтинг інвестиційних банків, які заробляли на цих розміщеннях, очолили інвестпідрозділи великих комерційних банків з іноземною участю
Тільки за першу половину 2007 року обсяг розміщених облігацій на внутрішньому ринку перевищив показники аналогічного періоду минулого року майже у вісім разів і досяг 5,5 млрд грн. Кількість емітентів та серій також помітно збільшилась – 62 емітента в порівнянні з торішніми 26, і 73 серії до 30 відповідно. Настільки різке збільшення обсягів розміщень пояснюється просто – велика кількість великих банківських випусків, високий попит на боргові інструменти й вихід великої кількості нових емітентів на ринок. З огляду на сформовану на ринку тенденцію до укрупнення обсягів облігацій, що випускаються, і збільшення кількості випусків, учасники ринку за підсумками 2007 року очікують збільшення обсягів розміщень до 8-10 млрд грн.
Оперативна обстановка
До 2006 року конкуренція на ринку була досить невелика. Причина в тім, що більшість потенційних емітентів не зіштовхувалися з таким інструментом, як облігація. Та й самих емітентів було небагато. Тому, як правило, банки розповідали про облігації і їхні можливості своїм клієнтам, яких раніше кредитували. Із часом інструмент ставав усе більше відомим, і емітенти почали розглядати можливість співробітництва з банками, які надають більше привабливі умови. На думку голови наглядацької ради банку "Демарк" Олександра Стеценка, цього року українські компанії зрозуміли, що залучення грошей через облігації – це визнаний у світі цивілізований шлях.
"Це публічне запозичення, що більш вигідно з погляду вартості ресурсів. Компанію фінансують не 1-2 банку, а ціла група інвесторів, у тому числі й іноземних", – відзначає банкір. По суті, між банками почалося суперництво за емітентів, що з кожним роком росте. Істотного посилення конкуренції варто очікувати вже в наступному році, коли на ринок вийдуть нові гравці. Поки ж погоду роблять ІНГ Банк Україна, УкрСиббанк, Укрсоцбанк, Райффайзен Банк Аваль, Альфа-Банк Україна та Перший український міжнародний банк (ПУМБ).
Марафон переможців
Пальму першості в рейтингу андерайтерів за підсумками першої половини поточного року втримує ІНГ Банк Україна з обсягом 1,43 млрд грн. (1-і місце й за підсумками 2006 року). Працюючи в основному з банківськими випусками, ІНГ Банк Україна продовжує впевнено лідирувати на ринку за рахунок більших обсягів даних позик. Зважаючи на все, у цього банку є всі шанси фінішувати на першому місці й за підсумками року.
На друге місце злетів Райффайзен Банк Аваль (РБА) з обсягом 919 млн. грн. (27-і місце в 2006 році). Настільки стрімкий зліт РБА пояснюється трьома великими випусками власних облігацій на загальну суму 900 млн грн. Тому якщо не буде довипусків цінних паперів до кінця року, позиції банку можуть бути завойовані конкурентами.
Третє місце в рейтингу андерайтерів посідає УкрСиббанк, що був лідером рейтингу "Сбондс-Україна" протягом 2003-2005 р. Як і в попередні періоди, даний банк є найбільш активним гравцем по роботі з «небанківськими» корпоративними випусками - у першому півріччі розміщені папери восьми емітентів на суму 882 млн грн.
Природно, обсяги випусків у корпорацій на українському ринку поки нижче, ніж у банківському секторі, що не дозволило УкрСиббанку боротися за перше місце в рейтингу за підсумками півріччя. Хоча з такою активністю роботи на ринку за підсумками року може розгорітися досить серйозна боротьба з ІНГ Банком за перше місце в рейтингу, як і в 2006 році.Четверте місце в рейтингу посів Укрсоцбанк, що є одним з лідерів андерайтингу протягом останнього років. Укрсоцбанк втратив одну позицію в рейтингу (третє місце за підсумками 2006 року), але майже удвічі збільшив обсяг розміщених облігацій - з 377 млн. грн. за підсумками 2006 року до 639 млн. грн. у першому півріччі 2007 року. Далі треба піднявся з 16-го на 5-і місце в рейтингу Альфа-Банк Україна з обсягом розміщених паперів 575 млн грн. Крім своєї великої позики, банк розміщав і випуски корпорацій. Можливо, за підсумками року дочці російської Альфи вдасться вискочити за мільярдну оцінку, чого поки досягали тільки ІНГ Банк Україна та Укрсиббанк.
У десятку кращих андерайтерів також увійшли ПУМБ, Укргазбанк, ХФБ Україна, Київ Секьюрітіз Груп і Банк НРБ.У цілому перша п'ятірка українських инвестбанков розмістила в першій половині 2007 року 4,442 млрд. грн., або 81,9% від усього обсягу розміщень. Такі більші обсяги першої п'ятірки рейтингу обумовлені розміщенням у першому півріччі великих банківських випусків і певною концентрацією послуг андерайтингу в Україні. Але, незважаючи на це, на думку начальника управління інвестицийно- банківських послуг Укрсоцбанка Еріка Наймана, ринок усе ще перебуває в стадії становлення, тому жорсткості конкуренції поки не відчувається. Хоча основне коло андерайтерів і організаторів поступово прорисовується більш чітко.
"Протягом наступних 5 років можна чекати таки помітної зміни в десятку андерайтерсько-організаторського Олімпу", – стверджує експерт.
"Не можна сказати, що на сьогоднішній день ринок так сильно поділений, що поява нового гравця неможливо. Конкуренція дійсно підсилюється. Найчастіше емітенти проводять тендер серед андерайтерів для того, щоб вибрати андерайтера, що готовий запропонувати гарантію розміщення й ставку, найбільш підходящому емітенту. Іноземні гравці прямо слабко представлені на українському ринку, хіба що через дочірні банки, але можливо згодом їхній вплив буде більш серйозним", – вважає й Олександр Стеценко.
Разом з тим багато гравців почувають конкуренцію вже сьогодні.
"Цього року почала чітко простежуватися тенденція до загострення конкуренції між великими інвестиційними банками. Емітентам цього року є із чого вибирати. За кожний ринковий випуск облігацій ведуть конкурентну боротьбу відразу кілька великих інвестиційних банків", – затверджує начальник керування цінних паперів ПУМБу Олександр Камаралі.Похід за грошима "Зростання економіки, інфляції, роздрібного сектора, цін на нерухомість – все це стимулює ріст обсягів кредитування й випусків облігацій, – говорить Ерік Найман. – Крім того, для українських підприємств після росту цін на енергоносії стало важливим питання технологічного переозброєння, джерелом реалізації якого є позикові ресурси".
Начальник відділу рейтингів фінансового сектора рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" Андрій Коноплястий додає, що причини позичати за допомогою облігаційних позик у кожної компанії свої. Для великих компаній реального сектора економіки, а також фінансового сектора – це можливість одержати "довгі ресурси" і диверсифікувати ресурсну базу за напрямками запозичень. У ряді випадків - це можливість здешевити ресурси.
Для деяких компаній, особливо для компаній, що планують вихід на міжнародні ринки запозичень, пілотний випуск облігацій на внутрішньому ринку – це можливість отримати публічну історію, що надалі може істотно знизити вартість запозичень. Для певного типу суб'єктів господарювання, зокрема, компаній будівельного сектора, емісія боргових інструментів стала одним з основних джерел одержання коштів у необхідному розмірі, з огляду на ріст витрат на будівництво. Як і раніше більша частина притягнутого капіталу доводиться на компанії фінансового сектора. Із загального обсягу розміщених облігацій в I півріччі 2007 року майже 80% припадає саме на банківські позики (4,33 млрд грн).
Причина такого росту банківських позик просте: зниження прибутковості по облігаційних позиках і більші потреби в ресурсі. Істотне зростання обсягів кредитування під досить високі відсотки провокує банки на пошуки позикових коштів як у межах України, так і за рубежем.Щодо небанківських позичальників, те розміщені обсяги їхніх облігаційних позик також виросли в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, однак все-таки не настільки сильно, як у банківському секторі. Поступове зниження ставки прибутковості по позиках і розширення використання облігацій як інструмента залучення позикового капіталу, приводить до росту як кількості позичальників, так і обсягів випусків. Серед покупців корпоративних облігацій вітчизняних емітентів присутній широке коло інвесторів - українські комерційні банки, страхові компанії й інститути спільного інвестування, а також інвестори-нерезиденти (банки й інвестиційні фонди).
Разом з тим, незважаючи на бурхливий ріст облігаційних розміщень, Олександр Камаралі відзначає, що на ринку усе ще існує недостача випусків з високою кредитною якістю емітентів.
"Якщо торік випуски розміщалися, як правило, один-два місяця у своїй більшості по номінальній прибутковості, то перше півріччя показує, що випуски розкручених емітентів розміщаються протягом кількох днів по ставкам, нижче за номінальні, і попит на них перевищує пропозиція приблизно удвічі", – говорить Камаралі.
Левіафани ринку
Список основних гравців ринку андерайтерів і організації позик практично не змінився за останні 5 років – це ті, хто починав розвивати цей ринок, починаючи з 2001 року: УкрСиббанк, ІНГ Банк Україна, Укрсоцбанк, Альфа-Банк Україна й ПУМБ. Це левіафани українського облігаційного ринку. Вони є як основними андерайтерами, так і інвесторами на ринку облігацій. Крім основних гравців - великих банків, послуги андерайтингу надають невеликі банки й фінансові компанії. Як правило, їхніми клієнтами стають відносно невеликі компанії з обсягами облігаційних позик від 5 до 20 млн грн.
Найчастіше виходить, що іноді самі банки та фінкомпанії виконують роль організатора випуску, а розміщає його більший банк (можливо, у якості соандерайтера), тому що йому простіше працювати з великими обсягами й він може викупити частина емісії на себе. Приміром, така схема була характерна для Правекс-Банку.
"Андерайтер залучається з метою розширення кола потенційних інвесторів. Здійснюючи дебютний випуск власних облігацій, Правекс-Банк залучив андерайтера з метою розміщення облігацій серед нерезидентів. Частина даних облігацій банк розмістив самостійно. Правекс-Банк сам може виступати на ринку в якості андерайтера, для чого має у своєму розпорядженні всі необхідні ліцензії й має команду професіоналів з досвідом роботи на даному ринку. Ми стоїмо тільки на початку цього шляху й плануємо активно завойовувати даний ринок", – говорить директор департаменту інвестиційного бізнесу Правекс-Банку Владислав Новіков.
Нові обличчя
"Прогнози по зміні рейтингу інвестиційних банків в 2007 році залишаться незмінними: як і раніше, буде близько 3-6 основних гравців по організації випусків і приблизно стільки ж по розміщенню облігацій. Але в абсолютному вираженні кількість дрібних гравців, які будуть мати 1-2 випуску облігацій з незначним обсягом емісій, збільшиться", – уважає Олександр Камаралі. З такою позицією згодний і Андрій Коноплястий: "Малоймовірно, що найближчим часом відбудуться істотні зміни серед основних гравців, тому що основні андерайтери мають достатній досвід, бренд і можливості. Можливе збільшення кількості організаторів, а також перегруповування серед основних учасників у зв'язку з запланованими облігаційними випусками, у тому числі позиками ряду українських банків".
Однак змін, починаючи з 2008 року, на думку учасників ринку, уникнути не вдасться. І якщо позиції двох лідерів ринку - ІНГ Банк Україна та Укрсиббанку - виглядають досить сильно, те місця із третього по п'яте цілком можуть поміняти своїх хазяїв. Можливо, у наступному році активізуються Райффайзен Банк Аваль, ОТР Банк та інші банки з іноземним капіталом.
"Ми очікуємо посилення впливу й позицій групи UniCredit після покупки Укрсоцбанку", – говорить Ерік Найман. Крім того, на українському ринку поки стримано поводяться й представники російських фінансових компаній - Трійка Діалог Україна (перше місце серед організаторів на російському ринку за результатами першого півріччя 2007 року) і Ренесанс Капітал Україна.
За підсумками 2007 року очікується, що обсяг розміщення облігацій чотирма-п'ятьома українськими інвестиційними банками перевищить мільярд гривень на кожного, а лідери зможуть розмістити випуски облігацій на 2-3 млрд грн.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас