Іпотечний ринок США обвалив азіатські фондові ринки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотечний ринок США обвалив азіатські фондові ринки

Фондовий ринок
578
Азіатські фондові ринки обвалилися сьогодні у зв'язку з неясними перспективами іпотечного ринку США. Інвестори не можуть із належною впевненістю оцінити масштаби майбутнього негативного впливу американської іпотечної кризи на світову фінансову систему, тому воліють продавати активи і тримати готівку.
Заспокоїти учасників торгів не змогли навіть зроблені за останні дні значні фінансові вливання Центробанків найбільших країн світу. Так, напередодні Федеральна резервна система (ФРС) вивела на ринок додатково 7 млрд дол., а сьогодні ЦБ Японії зробив вливання в розмірі 400 млрд ієн (3,4 млрд дол.). Готовність зробити фінансове вливання висловили і ЦБ Нової Зеландії. Раніше центральні банки найбільших країн, включаючи ЄЦБ і ФРС, з 9 серпня ц.р. у зв'язку з іпотечною кризою ввели на ринок додаткові 350 млрд дол.
На цьому тлі більшість азіатських ринків відкрилися значним падінням основних індексів. Так, основний фондовий індекс Філіппін у перші годинники торгів опустився на 6,1%, пробивши психологічно-важливий рівень підтримки в 3100 пунктів, однак надалі обвалився нижче 3000 пунктів. На 5,6% на початку торгів подешевів головний біржовий індекс Індонезії.
Не встояв і фондовий ринок Південної Кореї - провідний біржовий індекс країни в перші годинники торгів обвалився більш ніж на 7%, потім падіння скоротилося до 4,2%. Втратили у вартості ринки й інші великі економіки Південно-Східного регіону - основний тайваньський індекс до середини торговельної сесії втратив 4%, китайський - 1,4%, а сінгапурський індекс опустився на 4,1%.
Основні індекси Австралії та Нової Зеландії в перші годинники торгів понизилися на 3,1% й 1,6% відповідно.
Виключенням не став і фондовий ринок Японії, де в перші годинники торгів основний біржовий індекс Nikkei втратив 2,6%.
Відзначимо, що в США фондові торги також закрилися зниженням основних індексів. У центрі уваги інвесторів знову виявилися фінансові компанії, котирування акцій яких обвалилося на тлі побоювань інвесторів щодо того, що найбільший у країні іпотечний кредитор Countrywide Financial Corp. може збанкрутувати. На цьому тлі котирування акцій самої компанії впали на 13%. Крім того, не додала оптимізму й рекомендація аналітиків Merrill Lynch & Co. скоріше позбуватися від цінних паперів Countrywide Financial у зв'язку з тим, що компанія може зіштовхнутися найближчим часом з "фінансовою неспроможністю".
Негативні тенденції в секторі іпотечного кредитування вплинули і на гірничодобувні та золотодобувні компанії. Інвестори побоюються, що збільшення кризи із кредитами вплине на уповільнення економічного росту в цілому і знизить попит на метали. На цьому тлі подешевіли на 6,6% папери гірничовидобувної Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc.
У мінусі завершили біржову сесію і залізничних операторів, папери яких подешевіли після того, як аналітики Citi Investment Research повідомили про те, що поточна вартість акцій цих компаній не відображає переважних у цей час ринкових ризиків. У зв'язку із цим папери третього номера сектора CSX Corp і четвертого за величиною Norfolk Southern Corp обрушилися в ціні на 6,4% і на 1,4% відповідно, а котирування акцій найбільшого в країні перевізника Union Pacific Corp упали на 4,9%. Папери другого за величиною Burlington Northern Santa Fe Corp подешевіли на 1,6%.
Зниження котирувань продемонстрували й акції компаній сектора високих технологій. Так, папери виробника, який тестує обладнання Agilent Technologies Inc. подешевіли на 11% після того, як компанія повідомила про те, що прогнози прибутків за підсумками IV кварталу 2007 р. не виправдали очікувань експертів на тлі зниження попиту в Азії.
Неоднозначно сприйняли інвестори макроекономічні новини. Не найпозитивніші настрій підкріпила доповідь Міністерства фінансів США, у якому повідомлялося про те, що чистий приплив капіталу в країну в червні 2007 р. скоротився до 58,8 млрд дол. проти 107,3 млрд дол. у травні ц.р. У той же час приємним сюрпризом для учасників торгів виявилися дані, представлені напередодні Федеральною резервною системою (ФРС) США, за якими обсяг промислового виробництва в країні в минулому місяці виріс на 0,3% у порівнянні із червнем ц.р. при середньому рівні прогнозів 0,2%.
За підсумками торгів індекс Dow Jones знизився на 167,45 пункту (-1,29%) і склав 12861,47 пункту, індекс Nasdaq втратив 40,29 пункту (-1,61%) і опустився до 2458,83 пункту, а індекс S&P - 19,84 пункту (-1,39%), склавши 1406,70 пункту.
Житлова криза в США почала активно розвиватися з початку 2007 р. Основною причиною стали невиплати з іпотечних позичок з боку позичальників з поганою кредитною історією. Криза привела до закриття десятків компаній, що видавали іпотечні кредити, негативно відбився на ринку іпотечних облігацій. Загальний обсяг можливого збитку інвесторам оцінюється главою ФРС Бенем Бернанке в 100 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас