Ющенко: Кабмін не зацікавлений в фінансовому оздоровленні Нафтогазу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Кабмін не зацікавлений в фінансовому оздоровленні Нафтогазу

Енергетика
115
Уряд не зацікавлений у фінансовому оздоровленні НАК "Нафтогаз України". Таку думку виразив Президент України Віктор Ющенко в листі на ім'я прем'єр-міністра Віктора Януковича, повідомляє прес-служба Глави держави.
За словами Президента, фінансовий план НАК "Нафтогаз України" на 2007 р., затверджений урядом, демонструє значне зменшення обсягів реалізації продукції в порівнянні з відповідними показниками 2006 р. Разом з тим перехід частини споживачів на обслуговування у ВАТ "УкрГазЕнерго" не зменшив витрат компанії. Видаткова частина фінплану становить 35 млрд 608,1 млн грн, з яких 12 млрд 464,6 млн грн - на забезпечення господарської діяльності. "Це свідчить про відсутність зацікавленості у фінансовому оздоровленні компанії і слабкому контролі її діяльності з боку уряду", - відзначає Ющенко.
Президент підкреслив, що ухвалення рішення Кабміном щодо надання розстрочки податкових зобов'язань "Нафтогазу" ставить під сумнів виконання держбюджету з витрат, у тому числі соціальних.
Крім того Ющенко відзначив, що до 27 серпня 2007 р. Кабмін повинен надати прогнозний розрахунок надходжень і витрат НАК "Нафтогаз України" на 2008 р. з урахуванням можливого підвищення ціни на імпортований газ у 2008 р. і сплати розстрочених податкових зобов'язань.
Нагадаємо, що Кабінет міністрів своєю постановою №951 від 18 липня 2007 р. надав компанії "Нафтогаз Україна" податкову розстрочку на друге півріччя 2007 р. Вона буде діяти доти, поки податкові служби не підрахували, які точно суми грошей вони не доодержать від компанії. Відомо, що на рік "Нафтогаз України" платить близько 10 млрд грн.
Представники держапарату вважають, що постанова допоможе компанії закачати газ до зими в достатніх обсягах. У той же час експерти з міжнародних громадських організацій припускають, що отримані "Нафтогазом" гроші за рахунок податкової розстрочки можуть також безвісти зникнути, як і раніше взяті кредити.
НАК "Нафтогаз України" постійно впроваджує нові програми, що вимагають певних витрат та інвестицій. На сьогодні компанія затвердила програму модернізації та розвитку автомобільних газонаповнювальних компресорних станцій (АГНКС), що передбачає перехід на безготівковий розрахунок зі споживачами палива та установку нового облікового обладнання на АГНКС ДК "Укртрансгаз". Загальна сума інвестицій у заправлення компанії складе близько 25 млн грн.
Як повідомлялося, НАК “Нафтогаз України" провадить восьму частину ВВП України і забезпечує десяту частину надходжень у Держбюджет. Обсяг реалізації продукції та надання послуг компанією в 2006 р. склав 49,9 млрд грн, прибуток - 10,7 млрд грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас