"Газ України" буде вимагати передоплату тільки в злісних неплатників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газ України" буде вимагати передоплату тільки в злісних неплатників

Енергетика
92
"Газ України" буде поставляти природний газ на умовах 100%-ний передоплати тільки тим теплопостачальним підприємствам, які вкрай незадовільно розраховуються за спожите паливо, інші, як і колись, зможуть оплачувати його щомісяця по факту споживання, повідомив голова ради директорів "Газа України" Сергій Зубов на прес-конференції в Києві в п'ятницю.
"Колишні умови оплати природного газу збережуться для теплокомуненерго, що повністю оплачують його поточне споживання газу й не заборгованостей, що має, за спожите з початку року паливо. Передоплата буде застосовуватися тільки до злісних неплатників", - роз'яснив керівник "Газа України" рішення, прийняте правлінням НАК "Нафтогаз України" наприкінці липня поточного року.
Теплопостачальні підприємства, які погодили з компанією-постачальником графіки погашення накопиченої з початку 2007 року заборгованості, також зможуть здобувати природний газ без передоплати, додав С.Зубов. Як приклад він привів теплокомуненерго Житомирської та Вінницької областей.
Голова "Газу України" також сказав, що компанія, незалежно від рівня розрахунків, буде продовжувати постачання природного газу на котельних підприємства-боржників, які забезпечують гаряче водопостачання й опалення об'єктів соціальної інфраструктури - лікарень, дитсадків і шкіл.
Зубов пояснив, що введення передоплати за природний газ, що поставляється теплопостачальним підприємствам, викликано незадовільним розрахунками цієї категорії споживачів за використане паливо, що утрудняє підготовку підприємств "Нафтогаза України" до майбутнього опалювального сезону.
При цьому керівник "Газа України" підкреслив, що зміна умов постачань газу теплопостачальним підприємствам не має політичного підґрунтя й ніяк не пов'язане з майбутніми достроковими парламентськими виборами в країні.
Зубов заявив, що низький рівень оплати теплокомуненерго спожитого газу є наслідком неспроможності їхнього менеджменту, "а відповідальність за те, що в теплопостачальних підприємств погані керівники, несуть їхні органи, що призначають, місцевого самоврядування". "Перекладати відповідальність за цю ситуацію на керівництво НАК "Нафтогаз України", м'яко кажучи, некоректно", - додав він.
Рівень розрахунків населення України за природний газ із початку 2007 року становить порядку 95%, приблизно на такому ж рівні - розрахунки побутових споживачів за опалення й гаряче водопостачання. При цьому рівень розрахунків теплокомуненерго за спожитий природний газ нижче 80%, констатував глава "Газа України". У цьому зв'язку він звернувся до мерів міст із проханням ще раз проаналізувати ефективність керування теплопостачальними підприємствами, більшість із яких перебуває в комунальній власності.
Як повідомлялося, "Нафтогаз України" наприкінці липня доручив своєї дочірньої компанії "Газу України" з 1 серпня 2007 року поставляти природний газ теплопостачальним підприємствам за умови відсутності в них заборгованості за спожите цього року паливо. Друга обов'язкова умова продовження газопостачання теплокомуненерго - 100%-а передоплата необхідних обсягів палива коштами, або наявність банківської гарантії, або оформлення договору-застави майна на відповідну суму.
Керівництво НАКу сподівається, що впровадження 100%-ний передоплати за що поставляється теплокомуненерго природний газ буде сприяти поліпшенню розрахунків за споживане ними паливо.
Заборгованість теплокомуненерго перед "Газом України" за поставлений з початку 2007 року природний газ становить 884 млн грн, рівень розрахунків - 77%. Серед найбільших боржників - теплопостачальні підприємства Дніпропетровської (борг - 226,2 млн грн), Харківської (136,8 млн грн), Донецької (114,7 млн грн), Луганської (90,9 млн грн), Херсонської (28,4 млн грн), Одеської (26,6 млн грн) та Чернігівської (21,1 млн грн) областей
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас