Зернове питання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зернове питання

Аграрний ринок
504
Чутки про розмір збитків селян через несприятливі погодні умови цим літом виявилися перебільшеними. Нинішні жнива показали - урожай дійсно нижчий, ніж хотілося б, але вище обіцяного скептиками в червні. З огляду на безпрецедентно високі ціни на більшість зернових у світі, можна стверджувати, що аграрії не тільки нічого не втратять, але й, навпаки, зможуть непогано заробити. Якщо, звичайно, уряд стримає свою обіцянку і відкриє кордону для експорту.
Вигоріло не все
В Україні наближається до кінця збиральна кампанія - основні види зернових зібрані з 70-90% площ, що дозволяє експертам, яківсе літо губилися в здогадах, міркуючи про втрату, нанесеній аграріям нинішньою посухою, наконец-то озвучити більш-менш точні цифри.
Як відзначає голова аналітичного відділу Української аграрної конфедерації Володимир Лапа, усього в країні буде зібрано 27-30 млн т зернових, що на 10 млн т нижче очікувані на початку весни обсягів, але всього на 4-7 млн менше торішні врожаї. Він говорить, що від посухи загинуло біля 1 млн га посівів, на інші ж площах урожайність не перевищує 20-25 ц/га при традиційних для України 25-30 ц/га.
Разом з тим, за словами директора консалтингового агентства ААА Сергія Наливки, реальні втрати виявилися істотно нижче прогнозованих скептиками в червні. Так, пшениці в країні зібрали 13,3 млн т, що не тільки з лишком покриє потреби України в хлібі та фуражі, але й дозволить експортувати, щонайменше, 1,5 млн т. Урожай ячменя склав 7,5 млн т, що в 1,5 рази перевищує потреби внутрішнього ринку. На 800 тис. т менше зберуть соняшника (4,2 млн т), однак зниження обсягів у цьому випадку пояснюється не каверзами природи, а скороченням на 500 тис. га посівних площ під культурою. Жита й зовсім буде більше, ніж у минулому сезоні, - 650 тис. т (проти 613 тис. т). Очікується також незначне збільшення обсягів збору кукурудзи - 6,5 млн проти 6,3 млн т торік.
Крім того, якість качанів цього року дуже високе. Селяни одержать приріст і по рапсі: якщо в минулому сезоні його зібрали ледве більше 900 тис. т, те в нинішньому очікується 1 млн т. Швидше за все, гарним буде врожай буряка - неї зберуть не менш 15-16 млн т.
Міністерство агрополітики наполягає на тому, що, незважаючи на порівняно непоганий урожай, селяни все-таки недорахуються порядку 200 млн грн. Але аналітики думають, що ці дані, м'яко кажучи, перебільшені.
"Тому що більшість господарств, як правило, займаються чотирма-п'ятьома культурами, вони зможуть компенсувати неврожай по одним позиціях гарними обсягами інших", - думає Наливка.
На думку пана Лапи, нинішній сезон зайвий раз довів важливість розвитку сучасних агротехнологий у сільському господарстві. Як показала практика, найбільші втрати спостерігаються в першу чергу в тих господарств, які не витримували терміни посівів і підгодівлі зернових.
"Одні підприємства втратять цього року все, інші, навпаки, виявляться суперприбутковими", - резюмує Володимир Лапа.
Хлібний сезон
Нівелювати результати природних катаклізмів селянам допоможе й досить вигідна для них цінова кон'юнктура. За словами Сергія Наливки, цього року запаси продовольства у світі скоротилися до рекордно низького рівня. На фоні неврожаю зернових у країнах ЄС, Україні й Росії, це призвело до різкого сплеску цін. Приміром, за тонну пшениці на світових біржах зараз дають 200 дол., і в експертів є всі підстави думати, що її вартість може досягти позначки в 300 дол./т (торік котирування коливалися навколо 120 дол./т).
Світові тенденції сприяють ціновому ажіотажу й на внутрішньому ринку. Як розповідає Наливка, експортери активно скуповують у фермерів рапс по безпрецедентно високих цінах - 2,1-2,2 тис. грн/т.
Дорожнеча культури вже змусила відмовитися від закупівель вітчизняні підприємства - не виключене, що цього року вони різко скоротять частку рапсу в обсягах переробки. Підскочила й вартість соняшника - якщо торік за тонну насіння давали менш 2 тис. грн, те зараз - 2, 2 тис. грн.
За словами директора компанії "Про Агро" Миколи Верницького, найбільш критична ситуація зложилася з ячменем, ціни на який зростають ледве не щодня, що пов'язано з високим попитам на культуру на світовому ринку. За станом на кінець липня вартість тонни ячменя в Україні досягла 875 грн, тоді як на аналогічний період минулого року складала менш 500 грн/т.
"Експортери очікують, що з 1 жовтня уряд скасує заборону на вивіз зерна з країни або, принаймні, збільшить квоти. Тому йдуть активні закупівлі найбільш ліквідних на світовому ринку культур", - пояснює Діловій столиці Верницький.
Хоча аналітики й говорять про можливості України без якого-небудь збитку для внутрішнього ринку вивезти не менш 2-2,5 млн т зернових, вони все-таки сумніваються в тім, що експортерам удасться легко відстояти це право. Недавно віце-прем'єр міністр по аграрних питаннях Віктор Слаута заявив, що, хоча терміни мораторію на експорт і минають на початку жовтня, уряд буде переконувати трейдерів зосередитися на роботі на внутрішньому ринку, тим більше що ціни в Україні не менш привабливі, ніж за кордоном. Якими будуть методи "переконання" Слаута не уточнив, але, з огляду на багатий досвід урядовців у цьому питанні, можна не сумніватися, що їхнє найменше бажання перекрити зерну кордону застопорить мільйонні контракти експортерів.
З іншого боку, минулого тижня керівник торгово-економічного відділу представництва Єврокомісії в Україні Луїс Мануель Портеро-Санчес на одній із прес-конференцій відзначив, що його відомство наполягатиме на скасуванні Україною експортних квот на зерно, оскільки вони суперечать правилам СОТ.
Експерти сходяться в думці, що остаточний варіант розвитку подій у чималому ступені буде залежати від того, як незабаром удасться Аграрному фондові закупити заплановані 700 тис. т зерна. Поки заповнення державних засіків іде вкрай повільно, що й не дивно, з огляду на запропоновані урядовцями ціни.
"Нашим селянам пропонують 950 грн. за тонну пшениці, тоді як у РФ ціна не опускається нижче 230 дол./т, а в США - 250 дол./т. Зрозуміло, що фермери не поспішають продавати зерно, притримуючи його до кращих часів", - пояснює Володимир Лапа.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас