Обережно: новий вид шахрайства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обережно: новий вид шахрайства

Кримінал
41170
Тендерна палата України заявляє про масові грубі порушення та зловживання при закупівлях твердого палива за державні кошти. Про це заявив віце-президент Тендерної палати України Микола Товстановський.
Він повідомив, що ТПУ провела дослідження 137 тендерних процедур держзакупівель твердого палива (вугілля, торфобрикетів і дров), які здійснювались в період 2005 року - першого півріччя 2007 року на загальну суму понад 70 млн гривень (у першому півріччі 2007 року - на 37,4 млн гривень).
У результаті перевірки ТПУ констатувала, що при кожній процедурі закупівлі допускалися порушення тендерних процедур.
Зокрема, відзначив Товстановський, у більшості випадків процедури закупівель оформлялися формально з "проштовхуванням у переможці" посередницьких фірм, що, як наслідок, вело до збільшення закупівельних цін на тверде паливо на 10-15%.
Крім того, повідомив віце-президент ТПУ, розповсюдженим порушенням проведення держзакупівель у зазначеному сегменті є навмисне маніпулювання маркою і якістю закуповуваного вугілля і, як наслідок, його вартістю.
"При оплаті за одну марку вугілля в дійсності одержували зовсім іншу або з гіршими якісними показниками, що звичайно дешевше, але в котельні буде горіти, і ніхто не довідається, куди дінеться різниця в оплаті", - сказав Товстановський.
Він додав, що за результатами досліджень ТПУ передала правоохоронним органам 41 висновок для відповідного реагування. При цьому за висновками ТПУ вже порушено 6 кримінальних справ, а з 20 тендерних процедур притягнуті інші контролюючі органи для детального вивчення ситуації.
За матеріалами:
Деловая Неделя
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас