Сидорський: Білорусія планує на четвер платіж Газпрому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сидорський: Білорусія планує на четвер платіж Газпрому

Енергетика
142
Білорусія в четвер розрахується за борги з "Газпромом" РТС: GAZP) , заявив прем'єр-міністр Білорусії Сергій Сидорський.
"У четвер уряд Білорусії повністю розрахується з "Газпромом" за існуючі заборгованості", - заявив Сидорський у вівторок журналістам у ході відвідування Брестської області, де він перебуває з робочою поїздкою.
"У четвер борги будуть виплачені", - підкреслив прем'єр-міністр Білорусії.
"Це не борг, це поточний платіж", - поправився він.
Раніше представник міністерства енергетики Білорусії повідомив "Інтерфаксу", що Білорусія у вівторок перевела "Газпрому" ще $66 млн і ранком у середу повністю погасить частину, що залишилася, боргу.
"У вівторок Білорусія $66 млн і в середу з ранку погасить частину, що залишилася, боргу - борг $60 млн. Після цього платежу вся сума довга - $456,16 млн буде погашена", - сказав представник Міненерго.
Він нагадав, що 3 серпня двома платежами "Бєлтрансгаз" оплатив "Газпрому" порядку $330 млн.
Зі своєї сторони, офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що в компанії сподіваються на швидке погашення білоруського боргу.
"Газпром" сподівається на повне погашення Білорусією "газового боргу" найближчим часом. Як тільки гроші повністю надійдуть на наші рахунки в повному обсязі, ми про це оголосимо. Але поки цього не відбулося", - заявив Купріянов в ефірі радіостанції "Ехо Москви".
Підкресливши, що "ніякого конфлікту з Білорусією немає", Купріянов висловив надію на те, що сформована ситуація не повториться. "Я сподіваюся, що ця ситуація ще раз нагадає білоруським колегам про те, що не варто змішувати взаємини двох компаній і взаємини двох країн, - помітив він. - По зобов'язаннях, прописаним у контрактах, треба платити, і ми сподіваємося домогтися цього від наших колег, гарантуючи, зі своєї сторони, безумовне виконання наших зобов'язань".
Як повідомлявся, "Газпром" відклав введення обмежень поставок газу в Білорусію до 10 серпня, надавши Білорусії можливість оплатити борг за I півріччя до цієї дати.
Глава Нацбанку Білорусії Петро Прокопович у понеділок завірив президента країни Олександра Лукашенко, що до кінця цього тижня Білорусія повністю розрахується з "Газпром" за борги, які утворилися перед російською компанією через оплату білоруською стороною в I півріччі 55% вартості поставок газу.
За словами Прокоповича, зроблені з резервів платежі будуть компенсовані протягом місяця і на 1 вересня розмір золотовалютних резервів буде не менше, ніж на 1 серпня - $3,086 млрд (зростання на $1,332 млрд, або на 76% на початок року). Глава НББ повідомив, що за рахунок покупки інвалюти резерви виросли на $508 млн.
Раніше повідомлялося, що до складу резервів були включені $625 млн, які "Газпром" у червні оплатив за 12,5% акцій ВАТ "Бєлтрансгаз".
Рішення про оплату "Газпрому" боргу в розмірі $456 млн у найближчі дні було озвучено президентом Білорусії 2 серпня після того, як російський газовий концерн заявив про можливе скорочення поставок газу в Білорусію на 45% з 3 серпня у випадку, якщо республіка не оплатить борг.
Після оплати боргу за газ Білорусія вийде на 100-процентну оплату поставок газу, заявив у Мінську у вівторок журналістам перший віце-прем'єр уряду Білорусії Володимир Сємашко.
Він нагадав, що завдання полягає в тому, щоб білоруська сторона не пізніше 10 серпня розрахувалася за той борг, що утворився перед "Газпромом" - усього понад $450 млн.
"Я думаю, що це відбудеться раніше", - сказав перший віце-прем'єр.
"А далі ми виходимо на 100-процентну оплату газу. Нам це буде складно. Але честь, достоїнство і репутація нашої країни повинні бути над усе", - підкреслив білоруський перший віце-прем'єр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас