Банки йдуть у гості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки йдуть у гості

454
Поки іноземні банки впевнено окупують наш ринок, деякі фінансові структури з українським капіталом розширюють свій вплив у прилеглих країнах.
Відразу дві відомих вітчизняних структури зайнялися експансією на ринки країн колишнього СРСР. Згодом за їхнім прикладом можуть піти інші банки.
Так, "Укргазбанк", що належить нардепу-регіоналу Василю Горбалю, має намір до кінця 2008 року вийти на ринок Білорусії, Молдови й Грузії.
"Дочки" будуть створюватися на базі майбутніх покупок, кожна з яких буде "не з останньої десятки". На нових просторах "Укргазбанк" планує розвивати роздріб.
Поки що банк робить лише перші (і досить незграбні) кроки. Так, грузинський АТ КБ "Народний Банк" ("Сахалхо банки") уже встиг спростувати раніше розповсюджену вітчизняними банкірами інформацію про те, що "Укргазбанк" увійде до складу його засновників. І все-таки перший млинець експансії, що в "білих-синіх" (це кольори банку, а не партії) вийшов грудкою, навряд чи зупинить похід на суміжні ринки.
Так що в 2008 році "Укргазбанк", швидше за все, серйозно зміцниться на ринках наших сусідів. Ну а загальна сума інвестицій у банки "другого ешелону", на які буде претендувати український банк, складе, по оцінках експертів, близько 50-70 мільйонів доларів.
У липні свою експансію на ринки країн колишнього СРСР продовжив і "Приватбанк". Він уже практично став повноправним хазяїном грузинського "ТАО Банк". "Дніпропетровці" виклали за "середнячка" ринку 25 мільйонів доларів. Плани в "Привата" наполеонівські: банк збирається відкрити 100 філій і встановити 200 банкоматів, а сам "ТАО Банк" вивести в лідери.
Відзначимо, що в "Приватбанку" є досвід роботи за кордоном. Так, структура контролює російський "Москомприватбанк", латвійський Paritate Banka, а також володіє незначним пакетом в "Білоруський Біржовий Банк".
И все-таки, незважаючи на те, що останні зубри українського капіталу в банківській сфері активно зацікавилися ближнім зарубіжжям – мети експансії в них зовсім різні.
"Приват" уже давно став транснаціональної ФПГ. Банк у Грузії, по оцінках експертів, потрібний йому, у першу чергу, для обслуговування підконтрольних підприємств. Нагадаємо, що в сферу впливу "Приват" входить "Georgian Manganese Holding", що контролює феросплавний завод у Зестфони, а також родовище та комбінат "Чиатурмарганець" і "Варцихе ГЕС". Ці підприємства становлять єдиний виробничий комплекс. І в цьому ланцюжку банк виявиться аж ніяк не зайвою ланкою.
Звичайно, паралельно можна розвивати й мережу. В "Привату" для цього є всі можливості, починаючи зі значних коштів і закінчуючи лобістськими козирями на самому вищому рівні.
Ситуація з "Укргазбанк" трохи інша. Осіб, пов'язаних з банком, навряд чи можна назвати фінансово-промисловою групою. Так що ніяких паралельних проектів у власників "Укргазбанк" у країнах, де намічена експансія, немає. На думку експертів, "біло-сині" зацікавилися ринками суміжних держав через бажання "продатися подорожче". Адже не секрет, що власники банку серйозно розглядають варіант продажу своєї фінансової структури іноземцям. Тільки от продавати своє дітище вони не поспішають, тримаючи ціну й проводячи неспішні переговори.
Якщо "Укргазбанку" дійсно вдасться вийти на ринки Білорусі, Молдови й Грузії, ціна українського банку відразу ж збільшиться. Адже великих акул світового фінансового ринку, які ведуть переговори про покупку "білих-синіх", цікавлять і суміжні з Україною ринки. Купувати ж іноземцям банк і формувати "дочку", скажемо, у тій же Молдові, значно важче, ніж українським банкірам, вхожим у владу. Так що, при такому розкладі, вклавши 50 мільйонів, на виході цілком можна розраховувати "відбити" 100-120 мільйонів.
Цілком імовірно, що подібної стратегію найближчим часом оберуть і інші "які залишилися в живих" банки з українським капіталом. Так що експансію вітчизняних банків на зовнішні ринки навряд чи можна вважати закінченою.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас