"УкрКарт" збільшує капітал перед продажем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"УкрКарт" збільшує капітал перед продажем

Фінтех і Картки
928
Один з лідерів процесування платіжних карт компанія "УкрКарт" повідомила про збільшення статутного капіталу на 71%, до 25 млн грн. Акціонери "УкрКарта" пояснюють це необхідністю технічної модернізації компанії. Втім, учасники ринку впевнені, що це є передпродажною підготовкою і основною частиною коштів підуть на створення в "УкрКарті" резервного процесінгового центру, без якого закордонні інвестори не хочуть купити компанію.
Учасниками системи "Українська національна розрахункова картка" ("УкрКарт") є 40 українських банків, що емітували понад 2 млн карт.До її еквайрінгової мережі входить понад 900 банкоматів і 2 тис. POS-терміналів. Крім власних платіжних карт "УкрКарт" обслуговує карти міжнародних систем MasterCard, Visa, American Express як на території України, так і за її межами. Статутний фонд компанії становить 14 млн грн.
Учора стало відомо, що єдиний на Україні незалежний процесинговий центр (ПЦ) - ВАТ "Українська національна розрахункова карта" - нарощує капітал на 71,43%. 20 липня збори акціонерів компанії вирішило збільшити статутний капітал на 10 млн грн. В "УкрКарті" не змогли прокоментувати це рішення. А радник голови правління Укргазбанку (основний власник "УкрКарт") Олександр Охрименко такий крок пояснив необхідністю технічної модернізації: "Це робиться для подальшого розвитку компанії".
Джерело в Укргазбанку повідомив, що основною причиною капіталізації "УкрКарта" була вимога закордонних компаній, що претендують на його покупку. "Це передпродажна підготовка",- заявив він. Нагадаємо, на початку року Укргазбанк сконцентрував контрольний пакет акцій "УкрКарт", викупивши акції у власників Укрпрофбанку. Після цього контролюючий Укргазбанк народний депутат Василь Горбаль (ПР) почав переговори з інвесторами про продаж компанії. "Зараз ми розглядаємо кілька пропозицій, але остаточної домовленості ще немає,- заявило джерело в Укргазбанку.- Існує два основних варіанти: повний продаж компанії або залучення інвестора як партнера. Швидше за все, буде прийнятий другий варіант, тому що банку необхідний свій процесинговий центр".
Зараз на Україні два великих незалежних ПЦ - Український процесинговий центр (УПЦ; 42 банку) і "УкрКарт" (40). Крім них існують "центри-інхауси", створені на базі банків: ПУМБ обслуговує 26 фінансових установ, Укрексімбанк - 15, Приватбанк - 5, Промінвестбанк - 2, банки "Надра" та "Хрещатик" створили ПЦ для власних потреб.
Учасники ринку називають чотирьох претендентів на "УкрКарт": Global Playsment, Euronet, TSYS та First Data. ,- впевнений голова правління компанії "Українська фінансова мережа" Андрій Аушев. При цьому експерти вважають, що на вимоги інвесторів входить не капіталізація, а створення в "УкрКарті" другого, резервного процесінгового центру. "Безумовно, капіталізація збільшить привабливість компанії, але інвесторів у першу чергу цікавлять бізнес-процеси,- говорить директор з розвитку бізнесу УПЦ Андрій Березюк.- Наскільки я знаю, у них не існує резервного процесінгового центру, що відповідає їх нинішнім потужностям. Наявність резервного центру - відповідність європейському стандарту якості та створення запасу міцності". За словами Андрія Березюка, основна частина інвестицій власника УПЦ - групи Raiffeisen - торік пішла саме на створення резервної площадки.
Експерти вважають, що власники Укргазбанку підвищать ціну "УкрКарти", створивши резервний центр. Як розповів представник одного з російських банків, що претендував на "УкрЕарт", "Василь Горбаль просив за нього 20 мільйонів доларів". "Для міжбанківського процесингу, що планує розвиватися і залучати інвестиції, наявність резервної площадки значно підвищить його вартість",- впевнений директор Української асоціації банків-членів платіжних систем ЕМА Олександр Коропов. Експертам важко назвати вартість "УкрКарта" після модернізації, вважаючи, що на неї вплине і збільшення емісії платіжних карт банками-учасниками системи. "На відміну від продажу банків, у таких угодах прив’язуються не до капіталу і не до коефіцієнта, - пояснює Андрій Аушев.- При оцінці вартості інвестори будуть вважати кількість активних карт і множити його на п'ять". Втім, близьке до переговорів джерело в Укргазбанку повідомило, що власники розраховують одержати значно більше п'яти коефіцієнтів від випущених карт, тому що "УкрКарт" є єдиним на Україні процесінговим центром, виставленим на продаж. "Ціна вище 20 мільйонів доларів стане цілком реальною при продажу стовідсоткового пакета",- сказав він.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас