Експерт: Рішення КС перетворило Україну на банкрута — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Рішення КС перетворило Україну на банкрута

Казна та Політика
396
Забезпечити виконання Рішення Конституційного Суду України від 9 липня про поновлення пільг неможливо. Таку думку висловив під час круглого столу "Соціальні пріоритети бюджетної політики" керівник Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату Президента України Володимир Матвійчук.
"Уряду необхідно оцінити, скільки коштуватиме рішення КС. А за моїми оцінками, це коштує понад 60 млрд грн. Виходячи з цього, треба прийняти рішення, як діяти в цій ситуації. Забезпечити виконання його неможливо", - сказав Володимир Матвійчук.
"Бюджет, як основний інструмент державної політики, має забезпечувати фінансування сприятливих умов людського розвитку і реалізації потенціалу кожного громадянина. Зокрема, йдеться про забезпечення зростання доходів громадян від зайнятості, поліпшення стану суспільного здоров’я, доступність якісної освіти, подолання бідності, підвищення народжуваності, раціоналізацію системи пільг і допомог", - зазначила під час круглого столу директор Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук Елла Лібанова.
Водночас, вона зауважила, що рішення Конституційного суду від 9 липня щодо поновлення всіх передбачених чинним законодавством соціальних пільг, фактично, паралізує виконання бюджетом цих завдань.
"Рішення КС перетворило Україну на банкрута. Сукупність пільг, які поновив КС, не потягне жоден бюджет", - наголосила пані Лібанова.
"На виконання рішення Конституційного суду необхідно понад 70 мільярдів гривень", - поінформував учасників круглого столу Міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв. За його словами, для отримання таких коштів доведеться майже вдвічі збільшити ставки податків - податку на додану вартість, на прибуток підприємств, на доходи громадян. Міністр також зазначив, що більшість законів про надання пільг приймались у період виборчих кампаній з тим, щоб завоювати симпатії виборців. Як наслідок - право на пільги в Україні мають 2 мільйона громадян із 46-мільйонного населення.
"Навіть, якщо уявити, що рішення КС можна було б привести у виконання, це призвело б до поглиблення несправедливого розшарування суспільства і спровокувало б протистояння між різними категоріями пільговиків", - сказав Михайло Папієв.
У свою чергу, заступник Міністра фінансів Тетяна Єфименко зазначила: "Щоб збільшити видатки, потрібно збільшити і видаткову частину закону про бюджет, водночас, передбачивши відповідні джерела надходжень. Але такі рішення щодо зміни законодавства має приймати Верховна Рада. Нині ж це не можливо, оскільки Верховна Рада не працює". Характеризуючи рішення Конституційного суду, Президент Центру економічних досліджень Олександр Пасхавер підкреслив: "Цінність його полягає в тому, що Конституційний суд вказав на недопустимість прийняття популістських рішень щодо фінансування соціальних видатків". При цьому, він не взявся прогнозувати, якими будуть подальші кроки і рішення Верховної Ради: чи спробує парламент вишукати кошти для фінансування видатків, чи намагатиметься у законодавчому порядку скасувати низку визначених раніше пільг.
Учасники круглого столу одностайні в тому, що чинна система соціальних пільг потребує реформування. І така реформа, за словами Єфименко, не повинна бути революційною – йде мова про необхідність визначити досконалу формулу, за якою і має здійснюватися соціальна політика держави.
Окрім цього, відповідні зміни мають відбутись у бюджетній сфері – щоб забезпечити оптимальне функціонування механізму соціального захисту населення та підвищити його соціальну справедливість. Адже допомога держави має бути спрямована, у першу чергу, на захист малозахищених верств населення.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас