Татарстан відав Кременчуцький НПЗ Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Татарстан відав Кременчуцький НПЗ Україні

Фондовий ринок
486
Завершена конфлікт навколо спірних 18% акцій ВАТ Укртатнафта (Кременчуцький НПЗ). Президент Татарстану Мінтимер Шаймієв погодився передати українській стороні право власності на ці акції.
Про це стало відомо за результатами переговорів спеціального представника Президента Татарстану Равіля Муратова із главою Мінпаливенерго Юрієм Бойко.
Перший раунд переговорів, що відбулися в п'ятницю в Ореанде (Ялта), ставить крапку в тривалій історії навколо спірного пакета АТ Укртанафта, підприємство повертається під юрисдикцію України в особі НАК Нафтогаз України.
Представники української та татарстанской сторін висловили глибоке задоволення їх результатами і надію на подальше успішне співробітництво в розвитку компанії. Формальним оформленням даного рішення займуться технічні фахівці обох сторін на засіданні погоджувальної комісії, що відбудеться на початку серпня в Києві.
Раніше кількаразові офіційні спроби української сторони переглянути право власності на 18% акцій АТ Укртатнафта, які належать двом офшорним компаніям (Амруз Трейдінг АГ і Сігруп Інтернешнл Інк.), які контролюються татарстанськими акціонерами, завершилися нічим. Останній раз законність формування капіталу компанії підтвердив Верховний суд України в травні 2006 року.
Як повідомив джерело з Нафтогаза, українська сторона змогла представити особисто президентові Татарстану реальну ситуацію, яка склалася навколо акцій Укртатнафти. Мінтимер Шаймієв погодився з необхідністю справедливо врегулювати тривалу суперечку, передавши українській стороні право розпоряджатися 18% спірних акцій, і направив для переговорів на Україну як довірену особу Равіля Муратова.
Конфлікт навколо ВАТ Укртатнафта має затяжну історію. Він загострився навесні поточного року, коли українською стороною було ініційовано кілька зборів акціонерів у будинку НАК.
Тоді ж перший віце-прем'єр-міністр уряду Микола Азаров задовольнив протест прем'єр-міністра Татарстану Рустама Мінніханова і своїм дорученням заборонив НАК Нафтогаз України брати участь у зборах акціонерів ВАТ Укртатнафта 23 травня.
Азаров також зажадав від членів Кабінету міністрів у двотижневий термін підготувати рішення про передачу держпакета акцій АТ з НАК у безпосереднє управління уряду. Пропозиція Муратова відкриває шлях до створення конкретного механізму передачі спірного пакета.
Як відповідний крок українська сторона готова запропонувати посаду глави спостережної ради компанії першому заступникові прем'єр-міністра Татарстану Равілю Муратову, який займав цю посаду до кінця жовтня минулого року.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас