Абсолютний газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Абсолютний газ

Енергетика
3765
Голова Мінпаливенерго Юрій Бойко дістає усе більше прав на звання "кращий газовий менеджер Росії". Минулого тижня стало відомо, що цілий ряд міськ- і облгазів нашої країни змінили власників. Активи продали Володимир Якубенко, Андрій Карпенко та Вадим Український. До кінця липня цей список поповнить група компаній Олега Бахматюка. Новим опосередкованим власником регіональних газових компаній учасники ринку називають "Газпром".
Ода Юрію Анатолійовичу
Найближчим часом компанія "Газпром" стане монопольним розподільником і постачальником газу в Україні. По даним Ділової столиці, до кінця липня представники ЗАТ «Укргаз-енерго», що росіяни контролюють завдяки правам власності на RosUkrEnergo, завершать чергову великомасштабну операцію по придбанню регіональних підприємств по газопостачанню й газифікації (міськ- та облгазів) України. У ролі продавця по цій угоді виступить радник екс-глави НАК "Нафтогаз України" Олексія Івченка Олег Бахматюк, до останнього часу мавший відношення до "Волинь-", "Закарпат-", "Івано-Франківськ-", "Львів-", "Чернігів-" і "Чернівцігазу".
Сам опальний газовий магнат коментує можливість такої події мрячно. "Біля місяц-півтора ця інформація мусується, але, наскільки я володію інформацією, немає ніяких рухів у ту або іншу сторону. Будуть продані облгази - або не будуть, залежить від ринку. Там ситуація залежить від правильності відносин і ще від якихось речей. Я зараз не в Україні й нічого не продаю. Принаймні, на сьогоднішній день нічого не продаємо. Скільки можна продавати?" - сказав Бахматюк.
У свою чергу голова правління "Укргаз-энерго" Ігор Воронін заявив, що ЗАТ "не веде таких переговорів про придбання газів і не є їхнім власником". Проте джерела наполягають на тому, що бахматюковская група вже в ці дні знаходить нових власників.
Як уже повідомлялося, Олегові Романовичу пропонували продати гази з осені 2006 р., коли він тільки купив їх в Ігоря Єремєєва. Чому Бахматюк думав майже рік, залишається тільки ворожити. "Можливо, погодився зараз, тому що його компанії доведені до ручки: він більш активно вкладав гроші в яйце-молочно-свиноматочний бізнес, чим у газовий. Плюс, як бачимо, йому зробили пропозицію, від якої він не зміг відмовитися", - говорять джерела.
За словами деяких очевидців, Олег Бахматюк недавно вже втратився контролю над частиною своїх активів. Приміром, в "Волинь-" і "Закарпатгазі" у червні практично повністю був змінений склад правлінь і наглядацьких рад. На перший погляд, ці перестановки нічого не значать, тому що нові спостерігачі представляють колишні компанії-акціонери. Але джерела стверджують, що права власності на кілька газових підприємств на Бахматюка були переоформлені за рахунок зміни власників їхніх засновників.
Звуть мене монополіст
Показовим прикладом у цьому плані буде схема скупки компаній Володимира Якубенко, Вадима Українського та Андрія Карпенка. Ці бізнесмени кілька років контролювали "Хмельницк-", "Житомир-", "Дніпропетровськ-", "Миколаїв-", "Рівне-" і "Запорожгаз" завдяки правам власності на ЗАТ "Газтек". А оперативне керування газорозподільними підприємствами здійснювали через концерн "Укргаз", що належить Карпенку. Але вже навесні 2007 р. ЗАТ перемінило своїх засновників на кіпрські фірми Pasler Enterprises Limited, Porala Venchers Limited, Nesiba Venchers Limited і Krezer Holdings Limited.
"Компанія - власник активів (ЗАТ "Газтек". - «ДС») була викуплена в лютому-березні, але "Укргаз" не проданий. Він як і раніше належить Карпенко. До кінця 2007 р. договірні відносини "Укргазу" і газораспределителей, напевно, будуть працювати, тому що зараз по цих активах проводиться ряд консалтингових робіт. Але оскільки власники газових активів помінялися, вони й стануть приймати рішення, потрібна їм надалі ця керуюча чи компанія ні. "Укргаз" сконцентрує свою увагу на розвитку мережі газових заправлень і спробує залишитися на ринку консалтингу газових господарств", - стверджують джерела, що заслуговують довіри.
Хто є бенефіциаром чотирьох кіпрських фірм довідатися непросто - така інформація розголошується органами реєстрації острова тільки за рішенням суду. Але на підставі даних про те, що переговори про продаж цих газів з панами Якубенко та Карпенко вели представники інтересів ЗАТ "Укргаз-энерго", можна припустити: або сама компанія, або один з її засновників і є власником перерахованих вище кіпрських оффшорок.
Повірити, що скупкою газопостачальних компаній зайнялося саме "Укргаз-енерго", складно: 50% акцій ЗАТ належать державній НАК "Нафтогаз України", з якої зовсім нема чого ділитися контролем над газопостачальними підприємствами. Припустити, що на них накинувся сам "Нафтогаз" теж нерозважливо. По-перше, у Нака завжди немає грошей (по даним «ДС», компанії концерну "Укргаз" скуповувалися по 5-7 млн дол.). По-друге, у держкомпанії є "дочка" - "Укргазмережі", що при бажанні "матері" може безкоштовно відібрати в газів розподільні мережі (гір- і облгази є всього лише орендарями магістралей). Виходить, що найбільш імовірним власником підприємств панів Карпенко і Якубенко став другий акціонер "Укргаз-енерго" - RosUkrEnergo AG.
Як відомо, засновниками цієї швейцарської компанії є російський "Газпром" і українець Дмитро Фірташ. Обоє акціонера RosUkrEnergo славляться своїм інтересом до регіональних газових підприємств України, але тільки Олексій Івченко може повірити в те, що в цій гонці в найбільшої газової компанії Росії може виграти пожежний із Чернівців. До речі, той факт, що скупка йде на користь Москви підтверджується тим, що вона почалася відразу після того, як неї благословив міністр палива та енергетики Юрій Бойко.
"Ми сьогодні пропонуємо Росії абсолютно цивілізований шлях для того, щоб вийти на кінцевого споживача - це придбання пакетів облгазів", - сказав у лютому 2007 р. Юрій Анатолійович.
Так чи інакше, але завдяки цим придбанням "Газпром" сьогодні опосередковано контролює 18% газотранспортного ринку України. До речі, буде цікаво відзначити, що через втрату контролю над газовими компаніями Андрію Карпенку стала нецікава посада президента концерну "Укргаз", і в травні він призначив на цей пост свою креатуру Людмилу Діденко.
Нам не вдалося встановити, чи доводиться Людмила Петрівна родичкою екс-главі НАК "Нафтогаз України" Ігорю Диденку, але той факт, що за 36 років життя вона встигла покерувати кількома наймогутнішими хлібозаводами України, може свідчити про те, що Діденко має у своєму розпорядженні досить впливових заступників з досить великою сферою інтересів.
Закриття угоди по покупці компаній концерну "Укргаз" дозволяє зробити ще один цікавий висновок: ліквідність панів Якубенко та Українського понизилася так сильно, що місяць назад обидва підприємця були звільнені "за власним бажанням" з постів заступників голови правління "Нафтогаз України".
Більше газів - гарних і різних
По відомостях деяких спостерігачів, аналогічним образом прав власності на газопостачальні активи на користь акціонерів "Укргаз-енерго" незабаром позбудеться цілого ряду вітчизняних магнатів. Серед них можна відзначити "Черкасигаз" Богдана Губського, "Тисмениця-" і "Миколаївгаз" Володимира Якубенко. Зважаючи на все, що випливають будуть компанії, що працюють у Вінницьких, Київських, Луганських, Одеських, Полтавських, Сумських, Тернопільських, Харківських, Херсонських, Чернігівської областях і в Автономній Республіці Крим. Уже зараз у цих регіонах "дочка" "Нафтогазу" "Газ України" веде активну роботу зі створення філій свого дочірнього підприємства - "Укргазмережі".
На прикладі концерну "Укргаз" такий прецедент гарантовано підштовхує газових магнатів із цих областей до рішення продатися. На цьому фоні дуже мудро виглядає рішення Національної комісії з регулювання електроенергетики підвищити спочатку липня тарифи гір- і облгазів на розподіл і постачання газу на 8-10%.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас