Квартиру безплатно: чим хочуть замінити житлову чергу в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квартиру безплатно: чим хочуть замінити житлову чергу в Україні

Нерухомість
2176
Квартиру безплатно: чим хочуть замінити житлову чергу в Україні
Квартиру безплатно: чим хочуть замінити житлову чергу в Україні
В Україні готуються переписати Житловий кодекс. Чинний, із численними змінами, діє ще від радянських часів і прописує дуже важливе для українців право на безкоштовне житло.
До війни у черзі тільки у столиці стояли близько 68 тис. людей, майже 28 тис. — у Львові, 16,7 тис. — в Одесі, 15 тис. — у Харкові тощо. Тепер цю чергу можуть просто «розігнати».
«Мінфін» запитав у Олени Шуляк, голови комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, чи дійсно це так, та які можливості для поліпшення житлових умов наші громадяни отримають натомість.
З оновленням Житлового кодексу ми запізнилися років на 15−20, його ще тоді треба було змінювати. Сьогодні ж Україна стоїть перед двома великими викликами. Перший — це повномасштабне вторгнення, другий — наш євроінтеграційний курс.
Попри те, що йде війна, ми однаково проводимо реформи, бо Україні дуже важливо зараз отримати повноправне членство в ЄС. І саме ці два виклики підсвітили проблему — наш Житловий кодекс не виконує свою функцію і жодним чином не вирішує запит людей на вирішення житлового питання.

Що буде з тими, хто стоїть у черзі на безкоштовне житло

У квартирній черзі — 600 тисяч українців. З них 100 тисяч — це сімʼї військовослужбовців та ті, хто живе у аварійному житлі. Але квартири за чергою й до війни отримували дуже незначна кількість українців. Квартирна черга — то взагалі тема для журналістських розслідувань і правоохоронних органів.
«Ми всі знаємо, як використовувалися землі Міноборони, як на території Києва зникали цілі військові містечка, а на їх місці зʼявлялися нові ЖК. Заклади освіти теж не стояли осторонь такої схеми», — сказала вона.
Частина квартир у нових житлових комплексах дійсно йшла на розподіл за чергою, та, насправді, безкоштовне житло отримували одиниці. Це також стало однією з причин того, що у нас така величезна квартирна черга. Люди стоять у черзі по 10−20 років, і сказати, що в них є якась перспектива, мабуть, буде нечесно. Зараз, як на мене, вже час визнати, що старий Житловий кодекс не працює. Потрібно брати найкращі європейські моделі і змінювати житлове законодавство.
Є житлові проблеми, які можна вирішити вже зараз, не чекаючи на ухвалення нового закону. Ті ж ВПО, обираючи житло за програмою «єОселя», мають знайти об’єкт не старіше трьох років. Віднайти таке десь у Пирятині, Лубнах чи Золотоноші та інших невеликих містах, якими розкидані наші переселенці, не так просто, там десятиліттями нічого не будувалося. І навіть, якщо людина знайшла роботу десь у Пирятині, і має з чого платити кредит, вона фізично не може скористатися державною програмою через ці обмеження щодо віку житла.
Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо карток з кешбеком в Україні. Щоб допомогти вам з вибором картки онлайн, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам «пластик».

Подивитися варіанти 💳

За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас