Хто і як ухвалюватиме рішення про надання житла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто і як ухвалюватиме рішення про надання житла

Нерухомість
256
Хто і як ухвалюватиме рішення про надання житла
Хто і як ухвалюватиме рішення про надання житла
Житловий фонд України розподіляється на наступні категорії: приватний житловий фонд, житловий фонд територіальних громад та державний житловий фонд. Виходячи з цього, ним і розпоряджатимуться ті, кому він належить: приватні особи, відповідні органи територіальних громад і держави.
Щодо приватного житла, то пропонується створити механізми надання його тим, хто цього потребує, за договорами оренди соціального житла, що значно розширить можливості як територіальних громад, так і держави у сфері забезпечення громадян житлом.
У документі є стаття 27, яка так і називається — «Соціальне житло». У частині першій цієї статті зазначено, що «Особам, зокрема тим, які потребують соціального захисту, та іншим категоріям осіб, визначеним цим та іншими Законами України, надається соціальне житло».
З подальшого аналізу документа випливає, що це соціальне житло може бути як у власності держави та територіальної громади, так і в приватній.
Як говорить частина 7 статті 27 законопроєкту, «Забезпечення осіб соціальним житлом може здійснюватися шляхом укладення особою договору оренди соціального житла приватного житлового фонду. Разом із цим сплата платежів за оренду соціального житла приватного житлового фонду залежно від рівня доходу особи (сім'ї), домогосподарства та з урахуванням пільг і гарантій, визначених законами, здійснюється на підставі договору оренди соціального житла відповідно до закону».
Як саме має реалізуватися цей механізм на практиці — незрозуміло. Швидше за все його має розробити Кабмін та профільні міністерства після ухвалення закону.
Тому, як це все працюватиме — наразі спрогнозувати важко. Однак спроба розв’язати житлову проблему шляхом залучення приватного житлового фонду похвальна, і, скоріш за все, стане успішною за умови наявності гнучкого та адекватного ринку механізму компенсації орендної плати власникам житла та однакових правил для всіх гравців цього ринку.
Щодо того ж, хто саме ухвалюватиме рішення про надання житла тим, хто його потребує, то тут можна зрозуміти, що цим займатимуться органи влади.
Принаймні, частина 2 статті 27 цитованого документа говорить наступне: «Соціальне житло з державного житлового фонду та житлового фонду територіальних громад надається особам за договором оренди соціального житла на підставі рішення органу державної влади, органу місцевого самоврядування».
Тобто, за великим рахунком, тут особливо нічого не змінюється — житлом й надалі буде розпоряджатися його власник — держава або територіальна громада. Єдине, що додається — розширяється житловий фонд, користуючись з приватного житла, якщо власників цього житла влаштують умови.
Також законопроєкт вводить таке поняття, як «Оператор доступного житла». Як написано у частині 1 статті 24 законопроєкту, «основною статутною діяльністю яких є будівництво доступного житла або здійснення управління таким житлом, або будівництво та здійснення управління доступним житлом».
Тобто можна прогнозувати, що розпоряджатися соціальним житлом, зокрема і приватним, будуть саме ці Оператори. Знову ж — як саме вони будуть сформовані і як саме здійснюватимуть свою діяльність, наразі незрозуміло.
Яким конкретно ж буде механізм надання житла і які умови пропишуть для охочих його отримати — наразі прогнозувати важко, хоча законопроєкт передбачає встановлення «принципів безбар’єрності та доступності, справедливості та рівного доступу кожного до житла, прозорості та громадської участі в реалізації житлової політики».
Читайте більше в нашій статті:

Реформа житлової політики: що буде з чергами та хто ухвалюватиме рішення про надання житла

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас