До кінця літа інфляція в Україні залишатиметься помірною — банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПРОМО

До кінця літа інфляція в Україні залишатиметься помірною — банкір

Кредит&Депозит
1400
Попри те, що підняття тарифів на електроенергію, очікуване липневе збільшення акцизів на пальне та можливі складнощі в роботі бізнесу через перебої з енергопостачанням можуть чинити інфляційний тиск, однак до кінця літа інфляція залишатиметься досить помірною.
Про це в етері «5 каналу» розповів Сергій Мамедов, віцепрезидент Асоціації українських банків, голова правління Глобус банка.
За його прогнозом, на літній період девальвація гривні буде майже нульовою, а коливання курсу долара відбуватиметься в межах «коридору» 40−41 грн.
«Нацбанк є головним гравцем на валютному ринку: наразі діє режим „керованої гнучкості“, який унеможливлює різкий обвал гривні. Крім того, згідно з прогнозами регулятора, до кінця року ситуація в українській економіці не вибиватиметься за межі раніше озвучених прогнозів. Тобто у другому півріччі прискорення інфляції може скласти максимально до 6%», — зазначив банкір.
Експерт детально розповів про розвиток кредитування енергетичної галузі, як одного з нагальних напрямків для країни в умовах війни.
За його словами, наразі енерговідновлення та енергонезалежність є одними з пріоритетів неодавно ухваленої Кабміном Стратегії кредитування. До того ж частина банків, що активно розвивають кредитування, уклали Меморандум про розвиток енергокредитів, в якому йдеться про єдині умови надання кредитів, розвиток консорціумного кредитування (коли надання великого за сумою кредиту розділено між кількома банками) та створення умов для суттєвого зниження відсоткових ставок.
«Поступово покращуються нормативні акти, впроваджуються заохочувальні умови для надання енергокредитів. Крім того, частина банків вже втілюють власні програми пільгового кредитування з придбання енергоощадного обладнання, ремонту наявного устаткування, а також зі створення нової енергогенерації на підприємствах. І за такими кредитними програмами відсоткові ставки на 10−20% нижче середньоринкових. До того ж не забуваймо про програму пільгового кредитування для малого та середнього бізнесу „5−7-9“, дію якої вже розширено на „енергетичні“ потреби підприємців, про компенсацію відсотків та частини суми кредиту для ОСББ за спецпрограмами від місцевих органів влади», — підкреслив банкір.
Зі слів фахівця, чільне місце в енергокредитуванні належить програмам для населення: це кредитування ОСББ та ЖБК за програмами «Енергодім» та «Гріндім» від Фонду енергоефективності, які дають змогу отримати компенсацію до 70% на придбання енергоощадного обладнання для багатоквартирних будинків (передусім йдеться про системи опалення), а також повернути до ⅓ витрат на встановлення сонячних електростанцій та теплових насосів.
«Наразі створюються всі умови, щоб Україна справді стала енергонезалежною та енергоефективною країною, що може стати підґрунтям для післявоєнного швидкого економічного зростання», — зауважив експерт.
Відповідаючи на питання, чи загрожують роботі банківської системи складнощі з енергопостачанням, він нагадав, що понад 70% банківських відділень приєднані до системи Power Banking, що дає громадянам можливість без перешкод користуватися всіма банківськими сервісами та отримувати весь спектр послуг.
Фахівець зауважив, що наразі майже відсутні проблеми з роботою банкоматів, а також з розрахунком банківськими картками в магазинах. Тому потреби в знятті всієї суми з карток не існує. Банкір переконаний, що більшість громадян знає, що відключення світла не призводять до простоїв магазинів, супермаркетів, адже малий та середній бізнес досить швидко адаптувалися до нових викликів.
За його даними, останні віялові відключення глобально не вплинули на поведінку громадян, немає надмірного «готівкового» ажіотажу або ж якихось аномальних «рухів» зі зняття готівки: наразі готівка потрібна лише на випадок форс-мажорів, але в еквіваленті до 10% від наявних коштів на картці.
«Попри тривалі ворожі атаки на енергетичну систему, українська банківська система є досить захищеною та підготовленою до можливих перебоїв з енергопостачанням. Саме тому громадяни можуть бути впевненими, що можливі блекаути суттєво не вплинуть на роботу банків», — підсумував Сергій Мамедов.
За матеріалами:
Глобус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас