Ціни на українську пшеницю зростатимуть через світове зниження виробництва зерна — аналітики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на українську пшеницю зростатимуть через світове зниження виробництва зерна — аналітики

Аграрний ринок
241
В Україні з 3,5 млн га зібрано понад 14,7 млн тонн пшениці, контракти на закупівлю вже укладено не лише на серпень, а й на вересень, ціни на неї зростають, повідомили в аналітичному кооперативі «ПУСК», створеному в рамках Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).
«На СРТ-ринках пшениці спостерігається зростання цін на $5−6 на тонні, тоді як на ринках CIF — лише на $1. Зазвичай першими зростають ціни на ринках CIF, тому така ситуація вказує на проблеми трейдерів з покриттям контрактів. Тому трейдери заохочують фермерів вищими цінами», — зазначили аналітики.
Експерти прогнозують, що такий локальний перекіс може тривати близько двох тижнів. У морських портах Одеси умовні ціни на пшеницю найближчого тижня коливатимуться в межах 175−189 $/т на базисі СРТ, на умовах CIF Констанца — 205−215 $/т.
Для тих, хто не планує продавати пшеницю найближчими тижнями, аналітики радять не звертати увагу на нинішні коливання, оскільки липень є нестабільним місяцем для зернового ринку.
У довгостроковій перспективі ціни на пшеницю зростатимуть, вважають експерти. Вагомим фактором, що підтримує рух цін угору, є світове зниження виробництва зерна.
«Європейські ринки зерна демонструють нестабільність. У ЄС очікується скорочення виробництва пшениці на 10 млн тонн, у росії — на 10 млн тонн, а в Україні — на 3−4 млн тонн. Лише США прогнозують збільшення виробництва на 4 млн тонн, що не перекриє падіння в ЄС і рф. Тому світові ціни, ймовірно, зростатимуть на тлі зниження виробництва», — пояснили в «ПУСКу».
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас