Через війну українські ІТ-компанії втрачають до 2 млрд грн щомісяця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через війну українські ІТ-компанії втрачають до 2 млрд грн щомісяця

Фондовий ринок
689
Через війну українські ІТ-компанії втрачають до 2 млрд грн щомісяця
Через війну українські ІТ-компанії втрачають до 2 млрд грн щомісяця
Українські ІТ-компанії втрачають через війну чималу частину свого доходу. Йдеться про 2 млрд грн щомісяця.
Про це в інтерв’ю Delo.ua розповіла Ольга Шаповал, виконавчий директор Харківського ІТ кластера.
Доходи українських компаній зменшуються через втрату контрактів з іноземними партнерами, які не хочуть, щоб виконання проекту залежало від військових ризиків. Відповідно, це впливає на податки та створення робочих місць. Ще одна проблема IT-галузі полягає в ризику мобілізації спеціалістів, залучених до проекту.
«Коли раптово мобілізують айтівця з проекту, ІТ-компанія не може впливати на цей процес. А іноземний замовник, своєю чергою, більше не хоче витрачати час на пошук та онбординг нового айтівця з України. Він надасть перевагу працевлаштуванню ІТ-фахівця з Польщі або Чехії. Ось через такі історії, пов’язані з ризиками війни, українські команди втрачають контракти з іноземними партнерами. У результаті наша IT-індустрія має мінус десь 2 млрд грн щомісяця. А це мінус податки, нові робочі місця й інше», — говорить Шаповал.
Також є проблема відряджень для українських ІТ-фахівців. Виїжджати на перемовини за кордон можуть тільки заброньовані фахівці, тому все частіше їздять жінки з ІТ-компаній.
Високотехнологічний бізнес в Україні відчуває серйозний кадровий голод. В українських компаніях все частіше наймають жінок. Але є напрями, де чоловіків як фахівців усе ж більше, наприклад, інженерія, розробка тощо. У дорослому віці важко перекваліфікуватися на інженера без відповідної математичної бази або закінчивши лише курси. Для підготовки фахівця належного рівня потрібно десь 5−7 років.
На думку Шаповал, розв’язати проблему треба системною освітньою роботою.
«Необхідно працювати зі школами, університетами, популяризувати технічні спеціальності серед молоді. Зокрема, сьогодні олімпіадники знову в тренді. Індустрії потрібні люди, які розуміються на фундаментальних науках та можуть працювати інженерами чи архітекторами зі штучним інтелектом», — додала виконавчий директор Харківського ІТ-кластера.
За матеріалами:
Highload
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас