Анастасія Штаньковська: що таке е-гривня й чому її варто не плутати з криптовалютою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анастасія Штаньковська: що таке е-гривня й чому її варто не плутати з криптовалютою

Фінтех і Картки
211
Анастасія Штаньковська: що таке е-гривня й чому її варто не плутати з криптовалютою
Анастасія Штаньковська: що таке е-гривня й чому її варто не плутати з криптовалютою
Валюта у формі CBDC — це цифрова валюта центрального банку, аналог готівкових коштів, що є законним платіжним засобом на території тієї чи іншої країни.
Е-гривня — це електронна форма грошової одиниці України, емітентом якої є Національний банк України.
Іншими словами, е-гривня — це крок вперед у цифровому фінансовому просторі, що сприяє модернізації платіжної системи.
Мета е-гривні - ефективно виконувати всі функції грошей, доповнюючи готівкову та безготівкову форми гривні.
Як працює е-гривня
Цифрові валюти центральних банків країн (CBDC), зокрема, і е-гривня, працюють на базі технології блокчейн.
Простіше кажучи, сучасні електронні гроші - це цифри, записані на рахунках у комерційних чи держаних банках. Для банку залишок на вашому рахунку є частиною його зобов’язань. Саме можливість банку виконати це зобов’язання у будь-який момент і надає цим «записам» вартісну основу.
Часто е-гривню плутають з криптовалютою, адже вона працює за такою ж технологією, але е-гривню випускає Нацбанк із прив’язкою до національної валюти. Тому їх можна обміняти на готівкові або безготівкові кошти у співвідношенні 1:1, а у криптовалюти не має сталої ціни.
Українці зможуть розраховуватись електронною гривнею чи просто гаманцем, відкритим в будь-якому банку. Нагляд за електронними грошима здійснюватиме Нацбанк.
З одного боку це добре, бо розрахунки будуть більш прозорими. З іншого боку, можуть звузити свободи, адже владні органи зможуть відстежувати те, хто і куди витрачає кошти. Наскільки буде зручним і легким використання е-гривні, покаже лише час.
Однак, використання е-гривні може допомогти у скороченні оборотів готівки, що зменшить можливість фінансових маніпуляцій.
Переваги е-гривні
Це захищеність (погашення і розрахунки гарантуються Національним банком України), миттєвість, безпечність, прозорість.
Вони є грошима самі по собі та ніяк не залежать від здатності банків чи інших фінансових посередників їх обслуговувати. Тому розрахунки ними будуть набагато дешевшими.
За розрахунки карткою, наприклад, банки стягують комісію. Її закладають у ціну товару, від чого не у захваті роздрібні торговці та малий бізнес.
На мою думку, впровадження е-гривні має багато переваг. Воно сприятиме розвитку платіжної інфраструктури країни, включаючи інтеграцію з наявною в країні платіжною інфраструктурою, що є ключовим для цифровізації економіки.
Впровадження е-гривні сприятиме також подальшому зменшенню вартості безготівкових розрахунків і зростанню рівня прозорості розрахунків.
Можливі «юз-кейси» е-гривні
Національним банком України розглядаються такі юз-кейси (варіанти використання) е-гривні:
  • роздрібні безготівкові платежі (P2P, P2B): е-гривня може використовуватися для миттєвих платежів між фізичними особами та підприємствами як альтернатива традиційним платіжним методам;
  • цільові соціальні виплати (G2P): цільова соціальна допомога зможе виплачуватись безпосередньо в е-гривнях з використанням функціонала цільового використання коштів (можуть витрачатись тільки на конкретні цілі);
  • розрахунки за цінними паперами (B2B): е-гривня може стати інструментом швидких прямих розрахунків за цінними паперами та іншими фінансовими інструментами, в тому числі без участі банківської системи (прямі розрахунки через гаманці е-гривні), що зможе забезпечити прямий доступ небанківських фінансових установ;
  • корпоративні платежі (B2B): інфраструктура е-гривні може бути використана для швидких «оптових» платежів між юридичними особами в межах країни;
  • фінансові інструменти: е-гривня може використовуватися для зберігання та накопичення коштів, на які можливе нарахування відсотків.
Переконана, що е-гривня має великий потенціал і майбутнє в Україні. Її впровадження може значно полегшити фінансові операції для громадян та підприємств, а також сприяти розвитку цифрової економіки.
Анастасія Штаньковська, фінансовий директор Activitis
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас