АМКУ опублікував умови, за яких міжнародний інвестор CRH зможе придбати два цементні заводи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ опублікував умови, за яких міжнародний інвестор CRH зможе придбати два цементні заводи

189
АМКУ опублікував умови, за яких міжнародний інвестор CRH зможе придбати два цементні заводи
АМКУ опублікував умови, за яких міжнародний інвестор CRH зможе придбати два цементні заводи, Getty Images
Антимонопольний комітет України розглянув пропозиції одного з найбільших в світі виробників будівельних матеріалів CRH щодо умов купівлі двох цементних заводів Buzzi.
Про це йдеться на сайті АМКУ.

Що про це відомо

АМКУ розглядав заяву CRH з вересня 2023 року, вона є другою за розміром інвестиційною угодою з початку повномасштабного вторгнення.
Наразі італійська компанія Buzzi, через дочірню «Дікергофф цемент Україна», володіє «Волинь-цемент» та «Югцемент», що розташовані на Рівненщині та Миколаївщині.
АМКУ опублікував на сайті умови, за яких відбудеться угода. Так, компанія зобовʼязується протягом 9 місяців моменту укладання угоди передати 25−28% акцій ПрАТ «Дікергофф цемент Україна» незалежному інвестору. Очікується, що таким інвестором стане Європейський банк реконструкції та розвитку, оскільки в грудні 2023 року CRH підписала мандатний лист з Європейським банком реконструкції та розвитку про спільну готовність інвестувати в українські заводи Дікергофф.
Крім того, згідно з публікацією АМКУ, CRH не тільки забезпечить незалежний контроль над заводами, але й збереже виробничі потужності заводів, гарантує рівні умови та ринкові ціни для споживачів цементу, а також буде зобов’язана регулярно звітувати АМКУ, зокрема, про обсяги виробництва продукції та постачання її на ринок України.
Очікується, що CRH інвестуватиме у придбані заводи, розширюючи та модернізуючи їхні виробничі потужності, зберігатиме робочі місця та покращуватиме умови праці для співробітників.

Що це дасть

Загалом 90% будматеріалів, які необхідні для відбудови України, можуть бути вироблені на внутрішньому ринку. На цьому наголошує Олена Шуляк, голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.
«Якщо використовувати продукцію вітчизняного виробника, Україна отримає валової доданої вартості на 21 млрд доларів. Однак вже зараз відчувається дефіцит багатьох будівельних матеріалів, з часом потреби відчуватимуться все гостріше. Тому питання залучення іноземних інвестицій має бути пріоритетним для України», — підкреслила Шуляк.

Читайте також: «Зроблено в Україні»: чи є майбутнє у «кешбеку на українське»

Після скорочення через початок повномасштабного вторгнення, у 2023 році виробництво цементу в Україні збільшилось і склало 7,4 млн тонн. Однак, як зазначає Павло Качур, голова Асоціації «Укрцемент», на піку відбудови Україні знадобиться близько 14 млн тонн продукції на рік.
«Для цього потрібно вже зараз залучати інвестиції та модернізувати українські підприємства. Україна як держава має зробити це своїм пріоритетом, адже від нашої політики в цій сфері залежить вся повоєнна відбудова», — підкреслює Качур.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас