НБУ разъяснил некоторые требования Постановления "О временных мерах относительно деятельности банков" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ разъяснил некоторые требования Постановления "О временных мерах относительно деятельности банков"

Кредит&Депозит
116
У зв’язку з неоднаковим розумінням вимог постанови Національного банку України №576 від 30.11.2004 “Про тимчасові заходи щодо діяльності банків” надаємо відповіді на запитання, що найчастіше надходять до Національного банку України.
1. Щодо можливості дострокової виплати юридичним та фізичним особам коштів за депозитними договорами, якщо від вкладника до 30.11.2004р. надійшла письмова вимога щодо дострокового розірвання такого договору
Така дострокова виплата дозволяється у разі, якщо депозитним договором передбачено, що для його дострокового розірвання необхідне попереднє звернення вкладника.
2. Чи поширюються обмеження активних операцій, встановлених у пункті 7.1 постанови, на кредити, що надані за рахунок коштів, залучених банком від міжнародних фінансових організацій, іноземних фінансових чи/та банківських установ, що мають інвестиційний рейтинг, в межах безумовних кредитних ліній, та/або ризик за якими забезпечений гарантіями або резервними акредитивами, що надані іноземними фінансовими чи/та банківськими установами, що мають інвестиційний рейтинг, на гарантії та акредитиви, що повністю забезпечені грошовими коштами.
Не поширюються.
3. Чи може бути наданий кредит фізичній особі у разі оформлення застави депозиту, внесеного до 30.11.2004
Не може.
4. Чи дозволяється змінювати структуру активів в межах встановленої “стелі”.
Дозволяється.
5. Як застосовується обмеження щодо зняття готівки у сумі, не вище 80000 гривень, до операцій з видачі готівкової іноземної валюти.
Сума видачі готівкової іноземної валюти в еквіваленті включається у розрахунок ліміту, вистановленого пунктом 7.8 постанови.
6. Чи дозволяється надавати овердрафт по діючих договорах, якщо така умова була передбачена договорами, укладеними до 30.11.2004
Дозволяється, однак в межах «стелі» активних операцій.
7. Обмеження 80000 гривень на місяць на зняття готівки з рахунків застосовується до одного рахунку чи до декількох рахунків одного суб’єкта
Сума виданої готівки з усіх рахунків клієнта у конкретному банку не може перевищувати суми, встановленої в пункті 7.8 постанови.
8. Чи поширюється обмеження, встановлені пунктом 7.8. постанови, на спеціальні установи Організації Об’єднаних Націй, посольства та представництва іноземних держав
Не поширюється.
9. Чи може бути Національним банком України наданий дозвіл на перевищення ліміту 80000 гривень на зняття готівки з рахунків в окремих випадках
В окремих випадках (закупівля, відрядження, страхові випадки, і.т.п.) банки можуть звертатися до Національного банку України для отримання такого дозволу.
10. Щодо особливостей виконання пункту 7.5. постанови.
При виконанні пункту 7.5. слід мати на увазі те, що ним, насамперед, допускається можливість здійснювати в день надходження до банку платіжного документа перерахування коштів до Державного бюджетута інших обов’язкових платежів. При цьому звертаємо увагу на те, що Національний банк України контролюватиме неухильне дотримання банками вимог ст.53 Закону України “Про банки і банківську діяльність” та вживатиме адекватних заходів впливу.
По материалам:
Finance.ua
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас