Коммбанки дополнительно получат около 40 млн. грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коммбанки дополнительно получат около 40 млн. грн.

Валюта
91
Комерційні банки у 2003 році від готівкових обмінних операцій з валютою додатково отримають близько 40 млн. грн. Таких висновків дійшли експерти Асоціації українських банків на основі наданих НБУ порівняльних даних обсягів купленої та проданої іноземної валюти. Статистичні дані про загальний обсяг операцій з купівлі-продажу готівкової іноземної валюти, здійснених уповноваженими банками, уповноваженими фінансовими установами та їх агентами протягом січня-квітня поточного та минулого років становлять:
(У доларовому еквіваленті, млн. доларів США)
Згадані результати є наслідком призупинення на 2003 рік дії пункту 4 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" в частині операцій з купівлі-продажу готівкових валют, що стало можливим завдяки спільним довготривалим зусиллям Асоціації українських банків, НБУ, комерційних банків та депутатів Верховної Ради. Починаючи з 1999 року АУБ наполегливо звертала увагу Уряду та народних депутатів, що від згаданого збору державі наносяться значні збитки. За підрахунками спеціалістів АУБ, завдяки 1% збору за 1999 - 2002 рік у "тінь" пішов оборот з купівлі-продажу іноземної валюти у розмірі, еквівалентному 65-70 млрд.грн. Це рівень тінізації цих операцій.
На переконання Президента АУБ Олександра Сугоняко, завдяки здоровому глузду і виваженому підходу народних депутатів зупинка цього збору вже призвела до часткової детінізації і декриміналізації операцій з купівлі-продажу готівкових валют, що у свою чергу дозволить остаточно вивести їх із “тіні” та збільшити надходження до державного бюджету.
В той же час наведені Національним банком дані наочно свідчать, що більшість обсягу операцій, які здійснюють обмінні пункти за агентськими угодами, продовжують знаходитися у тіні. Так, станом на 01.05.2003 кількість обмінних пунктів, які працюють за агентськими угодами, складає 2112 з 3992 їх загальної кількості. Тобто при тому, що таких обмінних пунктів близько 52% від їх загальної чисельності, обсяги операцій, які вони показують, майже втричі менше від обсягів валютообмінних операцій комерційних банків.
З цієї причини, вважає Президент АУБ, одним із своїх головних поточних завдань Асоціація вбачає у здійсненні заходів, спрямованих на заборону проведення операцій з обміну валют небанківським установам.
По материалам:
АУБ
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас