Як змінюються ставки за депозитами та кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як змінюються ставки за депозитами та кредитами

Кредит&Депозит
1310
Як змінюються ставки за депозитами та кредитами
Як змінюються ставки за депозитами та кредитами
Ставки за гривневими депозитами та державними облігаціями продовжують знижуватись.
Про це повідомляє Національний банк України.
З липня минулого року НБУ поступово знижував облікову ставку (з 25% до 13%), а слідом за цим знижувалися й ставки за кредитами та депозитами для бізнесу та населення.

Читайте також: Валютні ОВДП: де краще купувати

У Нацбанку зазначаються, що зниження ставок за кредитами сприяло пожвавленню кредитування, що підтримало економіку.
«Досить швидко зростають обсяги кредитування малого та середнього бізнесу. Якщо ж дивитися на кредити за видами діяльності, то найчастіше їх отримують аграрії, торгові і складські підприємства, компанії у сфері транспорту та переробки», — додають у Нацбанку.
Регулятор наголошує, що не стоїть на місці й кредитування домогосподарств.
«Жваво зростає кредитування на споживчі потреби населення, тобто купівля різних товарів і послуг. Збільшується й кількість іпотечних кредитів. Щоправда, поки що займи на купівлю житла банки видають переважно в межах державної програми „єОселя“», — пояснює НБУ.

Читайте також: Депозитний ринок: як на нього впливає мобілізація та інші фактори

Там стверджують, що ставки за гривневими депозитами та державними облігаціями (ОВДП), попри зниження, й надалі забезпечують достатній захист від інфляційного знецінення. Так, за гривневими депозитами в середньому пропонується близько 13% річних (біля 10,4% після вирахування податків), а за ОВДП — від 12,5% до 17% (не оподатковуються).

Довідка Finance.ua:

  • станом на липень в 62 банках-учасниках ФГВФО налічувалося 68,5 млн вкладів громадян та ФОПів. Найбільше — у ПриватБанку було 24,2 млн, сума вкладів — 490,8 млрд гривень. На 2 місці державний Ощадбанк — 12,9 млн вкладників, сума — 201,4 млрд гривень;
  • за даними НБУ, обсяги залишків гривневих коштів фізичних осіб за перший тиждень серпня не лише повністю відновилися після зниження за липень на 1,2%, а й додатково збільшилися.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту 💰

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас