Як досягти фінансової свободи: 10 звичок, які треба опанувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПРОМО

Як досягти фінансової свободи: 10 звичок, які треба опанувати

Особисті фінанси
307
Як досягти фінансової свободи: 10 звичок, які треба опанувати
Фінансова свобода — наявність достатньої кількості заощаджень, інвестицій та власних грошей, щоб дозволити собі той спосіб життя, який ви бажаєте для себе та своєї сім'ї. Це також означає створення «фінансової подушки», яка дозволить вам вийти на пенсію або продовжити кар'єру, яку ви бажаєте, без необхідності заробляти певну суму щороку. Ми дібрали 10 звичок, які варто впровадити у своє життя, щоб досягти фінансової свободи.

1. Поставте життєві цілі

Що для вас фінансова свобода? У всіх є загальне прагнення до неї, але, як правило, ця мета надто розмита. Вам потрібно конкретизувати суми й строки. Чим конкретніші ваші цілі, тим вища ймовірність їх досягнення.
Зафіксуйте ці три цілі:
  1. Що вимагає ваш спосіб життя
  2. Скільки коштів ви повинні мати на своєму банківському рахунку, щоб це стало можливим
  3. До якого віку ви повинні накопичити цю суму
Потім порахуйте у зворотному напрямку від віку, до якого вам потрібно відкласти гроші, до вашого теперішнього віку, і встановіть фінансові віхи через регулярні проміжки часу між цими двома датами. Ретельно запишіть усі суми та строки й покладіть аркуш з цілями на найбільш видне місце — щоб не забувати про них.

2. Складіть місячний бюджет

Складання щомісячного сімейного бюджету і його дотримання — найкращий спосіб гарантувати, що всі рахунки оплачені, а заощадження йдуть за планом. Це також регулярна рутина, яка підкріплює ваші цілі та зміцнює рішучість проти спокуси розкошувати.

3. Погашайте кредитні картки в повному обсязі

Візьміть собі за правило щомісяця виплачувати повну суму боргу. Вчасно сплачувати ці кредити важливо — виплати відповідно до графіка допоможуть створити хороший кредитний рейтинг. Крім того, ви завжди можете знову звернутись за кредитом, якщо є така потреба, щоб не тягти потрібну суму із заощаджень.

4. Створіть автоматичні заощадження

Заплатіть спочатку собі. Зробіть автоматичне зняття коштів на спеціальну картку або рахунок на випадок надзвичайних ситуацій, який можна використовувати для непередбачуваних витрат.
В ідеалі, гроші повинні зніматися з вашого рахунку в той самий день, коли ви отримуєте зарплату, щоб вони ніколи не торкалися ваших рук. Майте на увазі, що рекомендована сума, яку слід відкладати на такий рахунок, залежить від ваших індивідуальних обставин.

5. Слідкуйте за своїм кредитним рейтингом

Ваш кредитний рейтинг — це дуже важливий показник, який визначає процентну ставку, яку вам запропонують при купівлі, наприклад, нового автомобіля. Також це впливає, чи взагалі видасть банк вам кредит на певну ціль.
Причина, чому кредитні бали мають таку велику вагу, полягає в тому, що людина з необачними фінансовими звичками, швидше за все, буде необачною і в інших сферах життя. Ось чому важливо регулярно отримувати кредитний звіт, щоб переконатися, що немає ніяких помилок.

6. Домовляйтеся про товари та послуги — торгуйтесь

Багато українців соромляться вести переговори про товари та послуги, тому що бояться, що це «здешевить» їх в очах надавача послуг. Подолайте цей страх, і ви зможете заощаджувати тисячі гривень щороку.

7. Будьте обізнані щодо фінансових питань

Слідкуйте за фінансовими новинами та подіями, коливанням курсу та оновлень у законодавстві. Можливо, вам готові надати певні виплати, а ви про це не знали. Знання також є найкращим захистом від шахраїв.

8. Доглядайте за своїм майном

Дбайливий догляд за майном подовжує термін служби всього — від автомобілів і техніки до взуття та одягу. Витрати на обслуговування становлять лише частку вартості заміни, тому це інвестиція, яку не можна упускати. Навчіться розуміти різницю між тим, що ви хочете, і тим, що вам потрібно.

9. Живіть нижче своїх можливостей

Опанувати ощадливий спосіб життя означає розвинути мислення, орієнтоване на те, щоб жити добре, маючи менше — і це простіше, ніж ви думаєте. Насправді перш ніж розбагатіти, багато заможних людей виробили в собі звичку жити не по кишені.
Це не означає, що прийняти мінімалістичний стиль життя — це складний виклик. Це просто означає навчитися розрізняти речі, які вам потрібні, і речі, які ви хочете, а потім вносити невеликі корективи, які сприяють значному покращенню вашого фінансового стану.

10. Піклуйтеся про своє здоров’я

Принцип належного догляду також стосується і вашого тіла — відмінна турбота про фізичне здоров’я має значний позитивний вплив і на ваш фінансовий добробут.
Інвестувати в хороше здоров’я не складно. Це означає регулярні візити до лікарів і стоматологів, а також дотримання медичних порад щодо будь-яких проблем, з якими ви стикаєтесь. Багатьом медичним проблемам можна допомогти — або навіть запобігти — за допомогою базових змін у способі життя, таких як більше фізичних вправ і здорова дієта.
З іншого боку, погана підтримка здоров’я має як негайні, так і довгострокові негативні наслідки для ваших фінансових цілей. Деякі компанії мають обмежену кількість лікарняних днів, що означає втрату доходу після того, як оплачені дні будуть використані. Поганий стан здоров’я може призвести до раннього виходу на пенсію з меншим щомісячним доходом до кінця життя.

Що таке фінансова свобода?

Кожен визначає фінансову свободу з погляду власних цілей. Для більшості людей вона означає наявність фінансової подушки (заощаджень, інвестицій та готівки), щоб дозволити собі певний спосіб життя, а також відкладати гроші на пенсію або мати свободу будувати будь-яку кар'єру без необхідності отримувати певну зарплату.
Ці 10 кроків не вирішать усіх ваших фінансових проблем, але вони дозволять вам здобути корисні звички, які допоможуть вам стати на шлях до фінансової свободи. Просте складання плану з конкретними цільовими сумами та датами зміцнить вашу рішучість досягти поставленої мети й вбереже від спокуси перевитрат. Щойно ви почнете досягати реального прогресу, полегшення від постійного тиску наростального боргу та обіцянка відкласти гроші на пенсію стануть потужними мотиваторами.
За матеріалами:
CreditPlus
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас