Як адаптуються агрокомпанії під час війни - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як адаптуються агрокомпанії під час війни - експерт

Аграрний ринок
304
Як адаптуються агрокомпанії під час війни - експерт
Як адаптуються агрокомпанії під час війни - експерт
За інформацією Міністерства інфраструктури, з моменту виходу першого судна з українським продовольством експортовано 4,27 млн тонн агропродукції.
Всього з українських портів вийшли 185 суден з продовольством до країн Азії, Європи та Африки.
А нещодавно, 21 вересня, в рамках реалізації «зернової ініціативи» з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» вийшли 8 суден з 170,3 тис. тонн агропродукції у напрямку країн Азії та Європи.
Про адаптацію та специфіку роботи агрокомпаній під час війни на прикладі агрохолдингу «Астарта» розповів комерційний директор агропромхолдингу «Астарта» В’ячеслав Чук на конференції Global Outlook: Wartime Economic Forecasts, що відбулася 20 вересня в Києві.
«Ми були одні з перших, хто запустився після початку війни. Виробляли корми для тварин, яких потрібно годувати, йде війна чи ні. Щодо експорту, використовуючи перевагу своєї публічності, змогли адаптуватися і знайти партнерів в Європі, які дозволили нам залучати вагонний парк в Європі та шукати партнерів для реалізації продукції. Це більше стосується агропродукції. В Польщі досить швидко знайшли партнерів для реалізації продукції та адаптувались. Це не такі суттєві об’єми які були раніше, але можливість вивантажувати зернові та працювати, не зупиняти наше виробництво, а залишати його в тих об’ємах, які були», — розказує Чук.
Зернові коридори
Нині відкрились можливості для експорту через морські порти завдяки зерновому морському коридору. Ми отримали квоти в різних портах, щоб виконувати відвантаження через західні кордони. Це дало більше можливостей щодо експорту цієї продукції.
Також добре розвинувся напрямок дунайських портів - Ізмаїл, Рені. До війни там вантажилось максимум 20-30 тис. тонн на місяць, нині — півтора мільйона тонн.
Кількість продукції, що виїжджає за кордон
Зі слів експерта, щодо цукру, раніше це був суто внутрішній продукт, його продавали в Україні. Сьогодні в Європі є певний дефіцит цукру (близько 8 млн тонн. — Ред.). Відчувається пожвавлений попит сусідніх східноєвропейських країн до нашого виробництва. Він також має змогу стати і експортним продуктом в цьому сезоні на 20%, це також буде залежати від логістики та від квот.
«Щодо зернових, 80% — це експорт. Щодо соєвої продукції, то коли ми запустилися з перших днів війни, це був внутрішній ринок (50-60 відсотків). Нині загалом 80% це експорт, а 10-20% це внутрішній ринок», — зазначає Чук.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас