В Нацбанку розповіли про нові вимоги до банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Нацбанку розповіли про нові вимоги до банків

Фондовий ринок
790
В Нацбанку розповіли про нові вимоги до банків
В Нацбанку розповіли про нові вимоги до банків
Банківський сектор України є стійким завдяки накопиченим запасам капіталу. Для подальшого його зміцнення в умовах невизначеності Національний банк поновлює довоєнні вимоги до банків і запроваджує нові.
Про це розповіла перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова під час виступу на щорічній конференції Profit|Risk|2023, організованої Extra Consulting.
Рожкова заявила, що більшість послаблень, запроваджених для мінімізації шоків повномасштабної війни, вже скасовано. Зокрема, поновлено вимоги до оцінки банками кредитного ризику, переоцінки та перевірки застав.

Читайте також: Коли та навіщо націоналізували банки в Україні

«Крім того, парламент поновив дію ст.75−76 Закону України „Про банки і банківську діяльність“ про відповідальність банків за порушення нормативів. Водночас Національний банк не застосовуватиме ці норми до банку, який узгодив і виконує програму капіталізації / реструктуризації», — додала заступник голови НБУ.
Вона також нагадала про нові вимоги до банків.
Насамперед банки у своїх планах на 2024 рік мають враховувати:
  • 100% операційного ризику під час розрахунку достатності капіталу;
  • результати тестового розрахунку мінімального ринкового ризику;
  • вирахування з капіталу 100% непрофільних активів;
  • запровадження нової структури і нормативів капіталу;
  • оцінку достатності внутрішнього капіталу ІСААР;
  • оновлення планів відновлення.
Надалі, ураховуючи стан банківської системи та остаточні результати оцінки стійкості, визначатимуться строки та плани активації буферів капіталу.
Рожкова зазначила, що попередні результати оцінки стійкості підтвердили очікування Національного банку про належну оцінку банками якості кредитів. Отже, розмір наявного запасу капіталу більшості банків є достатнім для комфортного виконання нових та відновлених вимог. Водночас результати оцінки стійкості та плани впровадження регуляторних вимог доцільно врахувати в стратегіях.
«Попри величезну підтримку з боку партнерів і стійку віру в нашу перемогу, ми продовжуємо жити в умовах невизначеності. З іншого боку, протягом майже двох років повномасштабної війни ми побачили, наскільки стійким та адаптивним є наш фінансовий сектор, — зазначила Рожкова. — Маючи Стратегію розвитку фінансового сектору як дороговказ та розуміючи поточні виклики й шляхи їх подолання, українські банки спроможні будувати плани і виконувати свою головну функцію — підтримання економіки країни як зараз, в період спротиву, так і після нашої Перемоги, в період відновлення».

Довідка Finance.ua:

Національний банк відновлює раніше призупинені регуляторні вимоги до банків та запроваджує нові. Так, банкам потрібно врахувати у своїй діяльності відновлення таких вимог:
  • урахування з 29 грудня 2023 року в нормативах достатності капіталу 100% операційного ризику (наразі враховується лише 50% розрахункового розміру). Також у 2024 році планується відновити визначення розміру операційного ризику на підставі актуалізованої річної фінансової звітності за 2021−2023 роки;
  • оновлення та подання банками до Національного банку планів відновлення діяльності - до 01 жовтня 2024 року.
Finance.ua запускає безкоштовну валютну розсилку для тих, хто слідкує за валютним ринком, та хоче розуміти й аналізувати пов’язані з валютним курсом події. Отримуйте щопонеділка найважливіші оновлення за тиждень у світі валют, ексклюзивні фінансові поради та прогнози по курсах на прийдешній тиждень безпосередньо на вашу поштову скриньку!
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас