Українці збільшили свої валютні заощадження з початку року більш ніж на 3 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці збільшили свої валютні заощадження з початку року більш ніж на 3 млрд доларів

Кредит&Депозит
508
Українці збільшили свої валютні заощадження з початку року більш ніж на 3 млрд доларів
Українці збільшили свої валютні заощадження з початку року більш ніж на 3 млрд доларів
Національний банк України повідомив про зростання обсягів готівкової валюти у населення та бізнесу на 50%.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на огляд платіжного балансу Національного банку України.
«За січень-лютий 2024 року зростання обсягів готівкової валюти поза банками оцінено в 3,1 млрд доларів, за відповідний період 2023 року — у 2,1 млрд доларів», — йдеться в повідомленні.
НБУ не публікує абсолютних цифр, але попередні відкриті дані свідчать зараз, що ця сума перевищує 120 млрд доларів. Водночас екс-член Ради НБУ Віталій Шапран вказав на недосконалість статистики НБУ, яка не зовсім коректно враховує відтік готівкової валюти з України. За його розрахунками, «на руках у населення та бізнесу не більше 60 млрд доларів».
Обсяг готівкової іноземної валюти, яку банки ввезли до України у лютому 2024 року, становив 1,027 млрд доларів. Це на 45% менше, ніж рекордний за десять років обсяг січня (1,864 млрд доларів).
Нагадаємо, населення України у лютому 2024 року купило у банках 825 млн доларів. Обсяг купівлі впав у порівнянні з січнем на 25%, коли українці купили рекордний за 11 років обсяг валюти (1,103 млрд доларів).
Зазначимо, що іноземна валюта залишається основною формою заощаджень для українців. Національний банк України повідомив про зростання обсягів готівкової валюти поза банками у 2023 році на 11,8 млрд доларів. Цей обсяг включає готівкову валюту як населення, так і бізнесу.

Довідка Finance.ua:

  • на початку квітня ставки за гривневими вкладами переважно залишатимуться на стабільному рівні. Однак вже з другої половини місяця варто очікувати незначну корекцію дохідності, повідомляв раніше директор департаменту роздрібного бізнесу Глобус Банку Дмитро Замотаєв;
  • як повідомив Фонд гарантування вкладів, станом на 1 березня 2024 року загальна сума вкладів фізичних осіб (у т.ч. фізичних осіб-підприємців) у банках України склала 1 208,1 млрд грн, що на 13,1 млрд грн більше показника місяцем раніше.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту 👛

За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас