У Польщі скорочують допомогу українським біженцям: де шукати безкоштовне житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Польщі скорочують допомогу українським біженцям: де шукати безкоштовне житло

Світ
591
У Польщі скорочують допомогу українським біженцям: де шукати безкоштовне житло
У Польщі скорочують допомогу українським біженцям: де шукати безкоштовне житло
З 1 липня у Польщі скасували програму допомоги українським біженцям «40+». Тепер приватні власники не отримуватимуть компенсації за розміщення українців з тимчасовим захистом.
Про це пише Ukrainian in Poland.
Уряд зазначив, що останнім часом спостерігається стале зменшення кількості заявників на компенсацію за програмою «40+». Одночасно з цим, у центрах колективного розміщення зросла кількість вільних місць.
У заяві Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Польщі також повідомляється, що з моменту запуску програми з державного бюджету було виділено значні фінансові ресурси.
Проте, нині пріоритет буде надаватися підтримці внутрішніх соціальних програм та інвестуванню в економічний розвиток країни.
Програма «40+» передбачала щоденну компенсацію у розмірі 40 злотих (близько 400 гривень) для покриття витрат на проживання та харчування осіб, які знайшли притулок у Польщі. До 1 липня 2024 року програма діяла протягом 120 днів з моменту першого в’їзду біженців до країни.

Де шукати безкоштовне житло в Польщі

Тепер біженцям рекомендується звертатися до воєводських управлінь, які забезпечуватимуть їх розміщення у колективних центрах за державні кошти.
Також можливість безкоштовного житла в Польщі можна знайти через оголошення на офіційних урядових ресурсах. Польський уряд створив кілька порталів, призначених для допомоги українцям, де доступна інформація про житлові варіанти. Один з таких — Pomagam Ukrainie.
Проживання у цих центрах буде безкоштовним протягом перших 120 днів. Для вразливих категорій осіб цей період може бути продовжений, в той час, як інші біженці сплачуватимуть до 60 злотих на день (приблизно 600 гривень). З виплат для неповнолітніх (800 злотих на місяць) буде відраховуватися 15 злотих на день.
Нагадаємо, якщо ви працювали в Польщі і в Україні, ви можете отримувати 2 пенсії або допомоги — від Управління соціального страхування (ZUS) і від установ соціального страхування України.
Однак, необхідно виконати умови для нарахування вам пенсії або допомоги на території кожної з цих держав.

Безкоштовне житло для українців у країнах Європи

За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас