Темпи приросту ВВП у червні продовжили падати — до 2,7%: причини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Темпи приросту ВВП у червні продовжили падати — до 2,7%: причини

Казна та Політика
261
Темпи приросту ВВП у червні продовжили падати — до 2,7%: причини
Темпи приросту ВВП у червні продовжили падати — до 2,7%: причини
За оцінкою ІЕД, у червні продовжилось сповільнення темпів приросту ВВП: з 3,2% до попереднього року в травні до 2,7% у червні.
Про це йдеться у черговому випуску Місячного економічного моніторингу України (МЕМУ), який щомісяця випускає ІЕД.
Основним фактором падіння стали проблеми з доступом до електроенергії.
Причина — пошкодження енергогенерації російськими дронами та ракетами. В другому кварталі приріст реального ВВП становив 3,5% дпр (оцінка ІЕД).
В першому кварталі ВВП зріс на 6,5% дпр (дані Держстату).Реальна валова додана вартість (ВДВ) в переробній промисловості, за оцінкою ІЕД, зросла на 4,1% дпр в червні порівняно з 5% дпр в травні передусім через проблеми з доступом до електроенергії, а також через вищу базу для порівняння.
В цілому, за оцінкою ІЕД реальна ВДВ в енергетиці скоротилась на 9,9% дпр."Дефіцит електроенергії залишається дуже гострим. Через нерівномірність споживання упродовж доби у пікові години дефіцит може сягати 25−30%, тож вимикають 67% некритичного споживання. Стабілізаційні відключення промисловості та населення відбуваються щодня в усіх областях України.
Така ситуація викликана пошкодженнями та руйнуванням електростанцій російськими обстрілами, зростанням споживання в Україні та Європі через високу температуру повітря та ремонтом енергоблоків на АЕС, який також планується продовжити у липні", — зазначила експертка ІЕД Ірина Коссе.

Імпорт електроенергії

Імпорт електроенергії у червні досяг максимальної потужності: 859 млн кВт-год, що на 91% більше, ніж в травні.
Найбільшу частку в імпорті займає Угорщина (42%). В червні Україна та ЄС продовжили «транспортний безвіз» до 2025 року. Обробка вантажів морськими портами зросла на 30% дпр до 6,7 млн т.
Водночас «Укрзалізниця» прозвітувала про сповільнення темпів зростання вантажних перевезень. За оцінкою ІЕД реальна ВДВ в транспорті зросла на 9% дпр порівняно з 15% дпр в травні. За оцінкою ІЕД, торгівля сповільнила темпи зростання до 4% дпр. Реальна ВДВ у сільському господарстві зросла на 5,6% дпр.
«Експорт у червні за даними митниці відчутно знизився порівняно із попередніми місяцями й склав 2,77 млрд дол. США. Це найнижчий показник з початку року: у січні-травні експорт за даними митниці коливався від 3,25 до 3,40 млрд дол. щомісячно. Імпорт у червні майже не змінився порівняно з травнем, але зріс на 12% до червня 2023 року і склав 5,63 млрд дол. У червні знизився імпорт машин та обладнання (хоча у їх складі зріс імпорт генераторів та акумуляторів), а також сезонно знизився імпорт хімічних та харчових продуктів. Втім, це зниження перекрило зростання імпорту „інших товарів“ — насамперед товарів, закуплених для потреб ЗСУ», — прокоментував експерт ІЕД Віталій Кравчук.
В червні погіршилось фінансування видатків Державного бюджету. «В номінальному виразі видатки загального фонду держбюджету становили 287 млрд грн, що на 8% менше за травневий показник. Це, ймовірно, пов’язано з меншими за очікувані сумами надходження міжнародної допомоги. Так, транш за програмою МВФ надійшов лише в перші дні липня, хоча початково його очікували в червні.
Все ж, після отримання лише 20 млн дол. США міжнародних позик в травні, в червні уряд отримав майже 1,9 млрд євро від ЄС в межах Ukraine Facility. Водночас Україна вчасно виконала всі індикатори Плану України, які мали бути виконані до кінця 2 кварталу 2024 року. Відповідно, наступний транш позики від ЄС має надійти в серпні", — зазначила експертка ІЕД Олександра Бетлій.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас