ШІ допоміг збільшити ємність акумуляторів на 10% і термін служби на 25% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ШІ допоміг збільшити ємність акумуляторів на 10% і термін служби на 25%

Технології&Авто
318
Eatron Technologies і Syntiant спільними зусиллями розробили систему управління акумулятором (BMS — Battery Management System) на базі штучного інтелекту, яка дозволила збільшити ємність батареї на 10% та подовжити термін її служби на 25%.
Цього результату вдалося досягти завдяки моніторингу стану працездатності (SoH — State of Health) та стану заряду (SoC — State of Charge) з набагато вищою точністю, ніж у традиційних систем BMS. Нейропроцесор NDP120 (Neural Decision Processor), розроблений Syntiant, у реальному часі аналізує показники акумулятора, використовуючи предиктивну діагностику для виявлення проблем на ранній стадії. Це дозволяє приймати рішення для запобігання збоям, оптимізації продуктивності та підвищення безпеки акумулятора.
NDP120 розроблений для швидкої інтеграції в існуючі блоки BMS, які використовуються в комерційній та побутовій електроніці. Інтегрована в саму батарею AI BMS на чіпі дозволяє уникнути проблем, пов’язаних із роботою ІІ у хмарних оточеннях. Такий чіп зможе виявитися корисним в електромобілях та персональних електричних літальних апаратах з вертикальним зльотом та посадкою (eVTOL) — він підвищить запас ходу машини, збільшить термін служби батареї до чергової зарядки та заощадить споживачеві кошти.
Прогностична функція також знижує ризик відмови акумулятора в критичні моменти, що є актуальним для малої авіації.
Сучасні літійні батареї витримують в середньому 500−1000 циклів зарядки до значної деградації, тоді як AI BMS збільшує цей показник до 625−1250 циклів. Eatron демонструє систему AI BMS на чіпі на виставці The Battery Show Europe 2024, яка зараз відбувається у німецькому Штутгарті.
За матеріалами:
iTechua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас